Ris a la Malta på danskt vis

Ris a la Malta är säkert en av världens mest vanliga efterrätter. På den tiden vi hade familjemiddag med något av barnens skolklasser och alla familjer skulle ta med sig ”sitt lands” mat brukade jag bidra med ”Ris a la Malta” och fick då veta att i Iran gjorde man minsann ”Ris a la Malta” fast utan grädde och i Bangladesh finns en variant med mycket kryddor och sockerlag, England har sin och för att inte tala om alla Latinamerikas olika risefterrätter… och Mellanösterns.

När vi gör Ris a la Malta hos oss till jul blir det den danska upplagan som är en ganska lös anrättning med smak av vanilj och som dessutom innehåller skållad hackad mandel. En enda mandel ska vara hel och den som får den måste rimma och/eller blir gift! Jag gör den vanligtvis på färdig hemkokt tomtegröt – och faktiskt det fungerar mycket bra även med färdig köpegröt!. På sätt och vis kan man väl också kalla Ris a la Malta för bonusmat.

Det här behövs till 4-6 portioner: 1 liter färdig risgrynsgröt, 1-2 dl mjölk, 1 msk äkta vaniljsocker, 1-2 msk strösocker, 1½ dl -2 dl vispgrädde, 1 dl sötmandel

  • Gör så här: Rör risgrynsgröten med extra mjölk så den blir ganska lös, nästan rinnande.
  • Smaksätt med vanilj- och strösocker.
  • Vispa grädden mjuk och pösig.
  • Skålla mandeln. Hacka grovt men spar en mandel hel.
  • Vänd försiktigt ned vispgrädde och mandel i den lösa gröten.
  • Servera på dansk vis med en röd rinnnig sylt eller en röd bärkompott.
  • Mixade frysta bär som smaksatts med mixad banan är ett sockersnålt alternativ.

Tips 1: Apelsinris blir det om du snålar lite med grädden och varvar med tunna apelsinskivor, rivet apelsinskal och en aning socker och kanel istället för vaniljsocker.

Tips 2: Ett klimatsmart alternativ till risgrynsgröt är gröt på kornris  och givetvis kan man göra Malta även på den gröten. Följ receptet ovan så blir även det en superb efterrätt.

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Ris a la Malta på danskt vis”

  1. Julmatsbonus – trött på julmat? « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] Tomtegröt dvs. gröt av risgryn eler korngryn: Den bästa rest man kan ha! Rör ihop en dansk ris a la malta. […]

  2. Bonusmat på julens rester « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] kokade vi en grönkåls- och spenatsoppa med kikärter, bulgur, lök och avslutade med ris al a Malta på danskt vis. Jullikt utan att vara julbordsmat. Tre dagar med julbord är för mycket för mig och detta var […]

Lämna en kommentar