Wat a la Kista – etiopisk grönsaksgryta

Hittade en paket injerabröd i frysen och tänkte att etiopisk lins- och grönsaksgryta vore ett härligt avbrott på julmaten.

Injera är ett stort platt bröd som gräddas ovanpå spisen. Det bakas av det speciella sädeslaget ”Teff”, ett glutenfritt gräs som ibland kallas dvärghirs. Brödet är en typ av surdegsbröd och har en alldeles speciell syrlig smak och en lite svampig konsistens. I min kokbok det ”Vegetariska köket” Prisma har jag ett recept på hur man bakar ett injeraliknande bröd med hälften vete- och hälften kornmjöl. Ett vanligt tunt pitabröd eller ett osötat mjukt tunnbröd funkar också.

Innan du börjar laga grytan gör en ”berberekryddblandning”: Blanda 2 msk vardera av piri-piri (alt. chiliflakes), malen ingefära och paprikapulver, 1 tsk spiskummin samt ½ tsk vardera av kardemumma, koriander, muskot, nejlika och kanel.

Det här behövs till 4 portioner: 2 dl röda linser, 1 stor rödlök, 2 vitlöksklyftor, 1 stor morot, 250 g hel spenat eller mangold, 3 msk smör eller 2 msk sesamolja, 2-3 tsk berberekrydda, 1 burk( 400 g) hela tomater, salt, pressad citron

  • Gör så här: Skala och finstrimla rödlök och vitlök. Skala och slanta moroten. Tina spenaten alternativt skölj och grovstrimla om den är färsk.
  • Skölj linserna.
  • Hetta upp smöret i en gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt berberekryddblandningen och löken. Låt fräsa tills löken är mjuk.
  • Lägg i linser och morot. Rör om och häll på tomat. Låt koka under lock i 10-15 minuter tills linserna är mjuka.
  • Tillsätt spenaten, rör om och låt koka tills spenaten är mjuk och hela grytan är riktigt mojsig. Smaka av med salt och pressad citron.
  • Servera med injerabröd, kokta ägghalvor och rör ut någon matsked berberekrydda i ett par matskedar smält smör eller sesamolja och låt var och ett droppa på lite extra efter tycke och smak…

Tips. finns varken mangold eller helspenat i frysen byt mot grönkål eller finstrimlad vitkål.

Etiketter: , , , , , ,

6 svar to “Wat a la Kista – etiopisk grönsaksgryta”

  1. CrimsonAnna Says:

    Kmmer definitivt testa-din kommentar kom precis när jag behövde den. Planerar veckomatsedel.

  2. lottabrinck Says:

    Är det ett nyårslöfte som jag ständigt förnyar är det om veckomatsedel – och få löften om ens något annat uppfyller jag i så hög grad som det. Helt enkelt för att det gör livet så mycket lättare! och ROLIGARE OCH LÄCKRARE.
    God fortsättning.

  3. CrimsonAnna Says:

    Det skriver jag under på:) En god fortsättning till dig med.

  4. CrimsonAnna Says:

    Grytan var mycket god men stark. Ska prova med tillbehören på de portioner som jag fryser in-kan tänka mig att både skivade bananer och kokosflingor är gott till.

  5. Wat a la Kista – etiopisk grönsaksgryta | Very Spicy Indeed Says:

    […] Den här grytan var riktigt god och kändes oerhört naturlig att äta eftersom det enbart innehöll grönsaker, kryddor och vatten. Traditionellt äts den ihop med ett etiopiskt bröd som heter injera, men jag hade inte ingredienserna hemma så vi åt grytan ihop med varsitt stort tunt pitabröd. Det funkade bra det med. Gör en blandning av 1 msk berberekrydda och 3 msk sesam- eller olivolja och låt alla droppa över sin egen tallrik. Receptet hittade jag här. […]

  6. veryspicyindeed Says:

    Åh herregud va gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: