Ekologisk ”Hot pot”

Håller kurs i Ljungby denna vecka. Lagar vegetarisk mat med kommunens kockar med hjälp av ekomatsedeln. Min medverkan ska ge lite kreativ twist åt det dagliga arbetet . Råvarorna är någorlunda billiga, klimatsnåla, säsonganpassade och ekologiska. Dessutom gäller livsmedelsverkets riktlinjer när det gäller näring. Det går mycket bra om kursdeltagarna är duktiga, intresserade (och det är de) och tycker det är roligt med ”annorlunda” rätter.

Vi har blandat annat lagat en vegetarisk ”Hot pot”.  Och det här behövs för 4 portioner: 1,5 dl torkade röda eller bruna bönor (= 1 burk färdigkokta), 1 liten(75 g) klyfta vit- eller svavojkål, 1 rödlök, 1 morot, 1 litet fänkålsstånd, 2 msk rapsolja, 0,5 tsk salt, 1 vitlöksklyfta, 0,5-1 tsk chilipeppar, 1 tsk msk malen ingefära, 0,5 msk paprikapulver, 1 tärning grönsakbuljong eller motsvarande i fond eller gelé, 0,5 gul paprika, 2 dl gröna ärter, 1,5 dl matlagningsyoghurt (eller avrunnen yoghurt)

  • Gör så här: Koka de blötlagda bönorna eller använd färdigkokta, ca. 3.5-4 dl.   
  • Strimla grönsakerna och löken riktigt fint. Har du bråttom går det att riva morot och kål. 
  • Fräs snabbt i oljan utan att grönsakerna tar färg. Strö över kryddorna, buljong och häll på de kokta bönorna och ca 1.5 dl vatten. Lägg på lock och låt puttra i ca 10 minuter.
  • Tillsätt finstrimlad paprika och gröna ärter. Koka upp.
  • Vänd ner yoghurt. Nu ska inte grytan koka mer.
  • Njut av grytan med kamutvete eller bulgur.

Tips 1: en näve kryddgrönt som koriander, det gröna på en finstrimlad purjo  eller persilja är gott och snyggt att strö över.          

Tips 2: Använder du avrunnen yoghurt och inte vill att den ska skära sig. Blanda ner en tesked potatismjöl i yoghurten innan du tillsätter den.

Etiketter: , , , ,

Lämna en kommentar