Spåra matens ursprung

Har du också undrat över var maten producerats? Om man kan se på LIDLs mjölk om den kommer från ett svenskt mejeri och kanske t.o.m. vilket.

Det finns landskoder för Eu-länderna och de ska synas på produkterna. Inuti en oval står två bokstäver ex. DE för Tyskland, DR för Danmark, UK för Storbritanien osv.  Men obs. landskoden säger egentligen inte varifrån själva råvaran kommer utan talar bara om  i vilket land där man sist förädlade maten. Kött från tyska grisar kan stämplas med SE även om man har slaktat eller styckat i Sverige.    

Men åter till LIDL mjölken. Vill du veta vilket mejeri den kommer ifrån? Om det är Arla eller Milko. Läs de fyra siffrorna på toppen av förpackningen, vid datummärkningen och kolla här:  På livsmedelsverkets lista över mejerier och mjölkproduktanläggningar så ser du vilken anläggning som siffrorna betecknar.

Även till andra livsmedelsindustrier och dyl finns en nyckel som visar var varan har producerats. Jämför man numren på många marknadsledare och butikernas egna märkesvaror eller  ”billiga” kopior upptäcker man lite då och då att de förädlats på samma ställe. Det kanske t.o.m. är samma vara fast i olika förpackningar…

Tro nu inte denna märkning ska upplysa konsumenterna om matens ursprung, den säger som sagt var inget om ursprungsland. Utan märkningen är till för att Livsmedelsverket och deras motsvarighet i andra länder ska kunna spåra den skyldige livsmedelsfabrikaten om det är något fel på maten. Om maten är smittad med salmonella eller innehåller för höga halter av miljögifter osv.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Ett svar to “Spåra matens ursprung”

  1. Anders Öhman Says:

    Intressant! Ska kollas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: