Hållbar soja men inte GMO-fri

En lång rad pressmeddelande damp ner i mailkorgen med budskapet; ” 2014 ska minst 60 procent och 2015 ska 100 procent av den soja som används och/eller säljs av företagen i den Svenska Sojadialogen vara ansvarsfullt producerad. Det garanterar de 27 svenska matföretag och organisationer som tecknat en frivillig överenskommelse med mål att säkerställa att den soja som används för produktion av livsmedel som säljs i Sverige är socialt och miljömässigt ansvarsfullt producerad.”

Låter väl jättebra: Soja utan att Amazonas huggs ned och med schyssta arbetsförhållanden för plantagearbetarna. Socialt och miljömässigt hållbar. Men hur är det ska sojan vara GMO-fri? Annars kan den väl inte sägas vara ekologisk hållbar!? Kollar med HKScan – Scans finska ägare som säger: Vi tar inte ställning i GMO frågan. ” Vad gäller HKScan Sverige specifikt är all soja som används i foderblandningarna tills annat möjligen beslutas non-gm. ” Bra än så länge är allt Scanmärkt uppfött utan GMO.

Häri ligger problemet: I dagsläget behöver man inte deklarera om köttet kommer från djur, fåglar, fiskar som fått GMO i fodret. Att en lång rad foderblandningar i Sverige redan idag innehåller GMO kan vi nog räkna med. ”Rätta mig om jag har fel”. Att du som konsument vill veta om fodret innehåller GMO tycks vara en icke fråga i sammanhanget. Inte heller uppropet och undertecknadet av Sojadialogen säger något om att sojan i fodret ska vara GMO-fri.

Följande medlemmar ingår i Sojadialogen för ansvarsfullt producerad soja: Arla Sverige AB, Axfood Sverige AB, Bjärefågel i Torekow AB,  Coop Sverige AB, Dalsjöfors Kött AB, Guldfågeln AB, Gäsene Mejeriförening, HKScan Sweden AB, ICA Sverige AB,  Ingelsta Kalkon AB, KLS Ugglarps AB, Knäreds Kyckling AB, Kronfågel AB, Lagerbergs AB, Lantmännen ek för., Martin & Servera AB, Nyhléns Hugosons Chark AB, Skånemejerier AB, Skövde Slakteri AB/Gudruns.

Följande organisationer stöder: Branschorganisationen Svensk Fågel, Branschorganisationen Svenska Ägg, Branschorganisationen Svenskt Kött, Föreningen Foder& Spannmål, Lantbrukarnas Riksförbund, Svenska Avelspoolen AB, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Fåravelsförbundet

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

4 svar to “Hållbar soja men inte GMO-fri”

  1. Claes Johansson Says:

    Hej Lotta, fint att du uppmärksammar sojafrågan och hur arbetet går med att öka ansvarstagandet. I Sverige finns idag inga foderblandingar med GMO-soja på marknaden. Däremot importeras en stor del av de livsmedel som konsumeras i Sverige och de produkterna (tex kött, mejeri och äggprodukter) kommer i hög grad från djur som ätit GMO-soja. Sojadialogen innefattar såväl svensk producerade livsmedel som importerade och därför har GMO/icke GMO utelämnats i diskussionen. Det är också viktigt att påpeka att båda sorternas soja har samma hållbarhetsutmaningar att hantera. Det är samma frågor kopplade till bekämpningsmedelsanvändning, monokulturer, undanträngning av regnskog och arbetsmiljö/sociala villkor som måste hanteras oavsett GMO eller inte. GMO-fritt är ingen garanti för hållbarhet, man måste titta närmare på produktionsmetoderna för att kunna avgöra den frågan. Hoppas detta inspel hjälpte till att bringa lite mer klarhet i denna intressanta men komplexa fråga.

    Mvh Claes Johansson, Hållbarhetschef på Lantmännen (som bland annat producerar en stor del av det foder som säljs på den svenska marknaden)

  2. lottabrinck Says:

    Tack för info; det var precis vad jag efterlyste; information om vilka livsmedelsprodukter som framställts utan eller med GMO foder har inte nått konsumenterna.
    Tror att de flesta konsumenter uppfattar uttalandet som ett nej till GMO…
    Efterlyser också en svensk debatt om GM tekniken. Saklig, ja gärna men även med kritiska ståndpunkter. För mycket propaganda från båda hållen tycker jag har dominerat tidigare. Numera debatterar ingen.
    Vad gäller Gmo fritt och hållbarhet är det givetvis inte samma sak. Men jag har svårt att se en ekologisk hållbarhet och biologisk mångfald som bygger på GMO.

  3. Brett upprop för ansvarsfull sojaodling | Svensson Says:

    […] 27 svenska matföretag och organisationer i det svenska nätverket Sojadialogen som står bakom en frivillig överenskommelse som lanseras […]

  4. Soja som djurfoder skapar miljöproblem och sociala konflikter | Svensson Says:

    […] Mer: Lotta Brinck, Skyddaskogen, FK, LRF, GN, JA, Fåravelsförbundet, ATL, Läs även andra bloggares åsikter om […]

Lämna en kommentar