Linssoppans dag på lördag

Nu på lördag den 12 april är det återigen Linsoppans dag. Den firas av oss alla som gillar läcker linssoppa och mat som dessutom är hälsosam, klimatsmart och med fördel kan kokas med ekologiska råvaror. Varför en dag ägnad åt linssoppa? Vår historia är kantad av linssoppa. I första Mosebok säljer Esau sitt arv till den yngre tvillingbrodern Jacob för en tallrik röd linssoppa…I gamla egyptiska skrifter talas om linssoppa kryddad med kummin (spiskummin), det centraleuropeiska köket är fyllt av linssoppa liksom köken kring medelhavet, i Indien, Iran och även i Sverige har linser odlats i söder och på Gotland…

Ändå är det nog 70-talets lite trista tunna gråblaskiga linssoppa som många av oss tänker på när vi hör linssoppa. Präktig och alternativ. Fel, fel, fel. Numera kokar vi linssoppa på gröna, röda, gula och svarta linser. Vi kryddar med härliga bitska pepparsorter, rund curry, doftande brödkryddor och fräscha örtkryddor. Givetvis kan du på spanskt vis koka med några kryddiga korvar men vi är många som gillar linssoppan vegetarisk med rotfrukter, lök och annat grönt. Linssoppa får gärna bli

Linssoppa med gröna blad

Linssoppa med gröna blad

röd som på Esaus tid men nu med krossade tomater och paprika.

Gissa vilken soppa som är populärast i förskolan? Ja, just det; linssoppa. Vet inte hur många förskolekockar från landets alla hörn som jag mött som deklarerat att linssoppa det gillar alla barn… Här på bloggen finns många recept, och inte bara mina egna utan även andras. På Mums miljömat finns också några av mina.

Till sist (för denna gång): Skapa din egen och skicka vidare uppmaningen: fira Linssoppans dag. Blogga, facebooka, twittra om linssoppa och lägg ut vackra soppor på instagram. För klotets och vår egen hälsa. Och för att linssoppa är så rasande gott.

Annonser

2 svar to “Linssoppans dag på lördag”

  1. lottabrinck Says:

    Här kommer ett strålande recept Elisabeth:
    Godaste linssoppan (recept : Elisabeth Adolfsson Greijer)

    Ingredienser:
    • 25 g smör
    • 2 pressade vitlöksklyftor (men jag brukar alltid ta fler)
    • 1 hackad gul lök (jag brukar ta rödlök, men purjo funkar också)
    • 1 tsk gurkmeja (minst!)
    • 1 tsk garam masala (om man vill – annars inte)
    • 1 tsk chilipulver (eller färsk efter tycke och smak)
    • 1 tsk mald spiskummin (minst!)
    • 1 kg krossade tomater” (jag brukar ibland också slänga i några färska, hackade)
    • 2 dl röda linser
    • 2 tsk citronsaft
    • 6 dl grönsaksbuljong (helst fond på flaska)
    • 4 dl kokosmjölk (finns ekologisk)
    • salt och peppar
    Förslag på garnering – förslagvis i en massa små skålar vid serveringen:
    • turkisk yoghurt (det enda som är ett måste, enligt mig)
    • hackad färsk koriander och/eller persilja
    • citronklyftor
    • knaperstekt bacon i små bitar (prova gärna det vegetariska, djupfrysta, baconet i påse)
    • stekta små kuber av haloumi, gärna blandad med rödlök
    • frästa champinjoner
    • vita bönor eller kikärtor
    • riven ost
    • krutonger

    1. Smält smöret i en stor kastrull och fräs vitlök och lök i 2-3 minuter under omrörning. Tillsätt kryddorna och låt fräsa ytterligare ½ minut.
    2. Rör ner tomater, sköljda linser, citronsaft, grönsaksbuljong och kokosmjölk. Koka upp.
    3. Låt soppan sjuda i 25-30 minuter under lock tills linserna är mjuka.
    4. Smaka av soppan! Jag brukar ha i salt, peppar, mer vitlök, lite honung och sist en rejäl skvätt olivolja. Ibland också mer citron.

  2. Lena Gråhns Says:

    Done! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: