Omega 3 bluffen

Igår blev jag bjuden på en fiskoljekapsel med orden ” det finns ju så lite Omega 3 i den odlade fisken”.

Förstår inte varifrån denna villfarelse kommer? Är det Anna Skippers flera år gamla teveprogram som fortfarande spökar?

Mycket illa kan man säga om laxodling men det går inte att beskylla laxen för  litet innehåll av Omega 3. Den odlade laxen är den bästa källan till långkedjiga Omega 3 fettsyror (fiskfettsyror)  i vår svenska kost. Någorlunda nya mätningar på SLU visar att den odlade laxen snarare innehåller mer Omega 3 än den vilda helt enkelt beroende på att den förra är fetare…Den miljömässigt tveksamma åtgärden att ha  stor andel fisk i fodret medför att den odlade fisken innehåller mycket långkedjiga Omega 3 fettsyror.  

Visst kan man väl knapra fiskoljekapslar men glöm aldrig bort att det är fisk till middag som är det nyttigaste alternativet. Det är inte bara fettet som gör fisken hälsomat. Fisk innehåller även bra med Vitamin-D, andra vitaminer och mineraler förutom protein…

Äter du en fiskoljekapsel istället för fisk så kan du fylla den gapande tomma middagstallriken med mindre nyttig mat som falukorv, pizza osv…Fisk ger dubbel effekt med nadra ord. 

Att det sedan går att föda laxen med musslor och sesam istället för fisk och ändå komma upp i samma höga halt Omega -3 är en annan sak som jag hoppas återkomma till. Liksom att veganen istället för linoljekaplsar ska ta algoljekapslar för att få de livsviktiga långkedjiga Omega -3 fettsyrorna DHA och EPA.

Etiketter: , , , ,

5 svar to “Omega 3 bluffen”

  1. Omega-3 Bloggen Says:

    Hej Lotta,

    Att odlad lax skulle vara en bra källa för omega-3 är tyvärr inte sant. Flera undersökningar visar att så inte är fallet; och anledningen är enkel: det handlar om pengar.

    När odlarna tvingas jaga kostnader för att kunna leverera till de stora kedjorna och tillverkarna försämras kvaliteten på fodret som fiskarna matas med. Laxen föds upp på spannmål av raps- och sojaolja som inte innehåller någon omega-3. Och precis som människan blir laxen vad den äter: får den inte i sig någon omega-3 lagrar den inte heller någon omega-3.

    Därmed är det fel att påstå att odlad lax innehåller lika mycket/mer omega-3 än viltfångad.

    Hälsningar,
    Björn

  2. lottabrinck Says:

    Hejsan
    Jag är övertygad om att du har fel. Även om laxen får mycket säd så får den tillräckligt med fisk/räkfoder för att ha höga halter Omega 3.

    De undersökningar (Jana Pickova är en välrenomerad forskare som varit inblandad i undersökningarna) som gjorts på SLU visar att laxen men också regnbågen och rödingen innehåller bra och i laxens fall dubbelt så mycket Omega 3 som den vilda helt enkelt p.g.a av den är fetare.

    Även den undersökning som Testfakta gjorde 2008 för DN, Göteborgsposten och Sydsvenskans räkning visade höga halter Omega 3 från odlad lax.

    Räknar man däremot i % av fettet har den vilda laxen högre halt Omega 3 men nu äter man ju hela fisken och inte bara fettet…

    Sedan kan man förstås tycka att vi lika gärna kan äta viltfångad sill och makrill som odlad fisk men det är delvis en annan fråga…

    Och hur väl fungerar kapslarna om de smakar härsket som den jag smakade på hos ICA?

  3. Omega-3 Bloggen Says:

    Hej,

    När jag läser samma test får jag det till följande:

    Rubrik: ”odlade laxens ändrade kostvanor har gjort fisken fattigare på de nyttiga Omega 3-fettsyrorna”

    Brödtext:
    ”…Med tiden har fiskodlarna ersatt mer och mer av det marina, fiskbaserade fodret med foder gjort på vegetabilisk olja från raps och sojabönor. Resultatet: på tio år har halten Omega 3-fettsyror i den odlade laxen halverats. Förklaringen heter ekonomi…

    Ju mer vegetabilisk olja i laxfodret, desto mindre får vi i oss av de nyttiga Omega 3-fettsyrorna DHA och EPA som bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.

    – När det gäller odlad lax är det i huvudsak fodret som bidrar till de här fettsyrorna, säger Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära på Livsmedelsverket.”

    Dvs precis som jag säger.

    Sedan håller jag med dig om härskna kapslar. Men det finns kapslar av bra kvalitet där ute. Dessutom, som du själv säger, går det ju att äta sill, ansjovis, makrill och annat med höga halter av omega-3.

    Hälsningar,
    Björn

  4. lottabrinck Says:

    Men fortfarande finns en hel del Omega 3 i den odlade fisken om jag…
    Testet var mycket konstigt redovisat – det redovisande % Omega 3 av totala fetthalten och inte i gram per 100 g fisk. Och som konsument vill jag veta hur mycket en portion ger och inget annat.
    Det hela var mycket förvirrat och jag roade mig att räkna ut mängden per 100 g och det visade sig att mängden inte skilde så mycket mellan de olika ”fabrikaten”. Och mängden Omega 3 var större än i vildfångad fisk!
    Att sedan mängden gått ner är något annat. Och givetvis har Åke Bruce rätt (och du) att laxens Omega 3 halt beror på vad den äter. Lax och människor kan tillskillnad mot höns, mört och harr inte tillverka långkedjiga Omega 3 fettsyror i någon större omfattning utav linolensyra som finns i maten. För laxens del med ett undantag: med sesam i fodret kan laxen och andra laxfiskar bygga långkedjiga Omega 3 av sesamets fett enligt professor Jana Pickova och andra SLU forskare.

  5. Carl Says:

    I aljer i havet finns ett ämne som heter ALA. Anledningen till att vi får i oss omega 3 genom fisk och inte genom grönt och aljer är att fisken är duktigare än oss människor och andra djur på att omvandla ALA till EPA och DHA. Det är med andra ord inte hur fet fisken är som avgör hur rik den är på EPA och DHA, utan hur fisken levt och vad den ätit under sin uppväxt som avgör. De som föder upp sina fiskar på pellets gör därför ett stort misstag, och i kombination med mycket okunskap och vilseledande marknadsföring är detta mkt farligt då omega-3 är helt essentiellt för att våra kroppar ska fungera på ett normalt och sunt sätt. Ett vanligt argument för att det jag inte säger stämmer är att pelletsen fisken föds upp på är gjord av annan fisk (som är vildfångad). Men då är det så att omega-3 är enormt känslig för oxidation och därmed härskna. Precis på samma sätt som ett äpple blir brunt när du biter av skalet och går därifrån. Därför är det viktigt att ha någon form av kaosen som ”skal”, men vart oljan varit och hur länge den ”varit” innan den blivit förpackad vet vi inte. Därför ska omega-3 under rätt temperatur i rätt mängd på under högsta möjliga observation blandas med lämplig antioxidant. Bäst är kallpressad olivolja. Alla andra synpunkter som
    Motsäger sig detta talar mot fakta. Vill ni veta mer ang detta eller har några frågor är ni välkomna att kontakta mig via mail : grumsten_91@icloud.com

Lämna en kommentar