Hurra idag är det Linssoppans dag

Fira linssoppans dag med oss: alla linssoppans vänner, njut en riktigt god soppa .

Linssoppa behöver verkligen inte vara en trist grå soppa som påminner om den puritanska veggomaten vi åt på sjuttiotalet. Nej idag stoppar vi färgsparkande grönsaker, vacker lök, heta och milda kryddor i koket. Det är bara fanatasin som är begränsningen.

Få soppor kan bli så läckra som linssoppa och inga soppor är så lättälskade som linssoppa. Såväl unga som gamla, köttälskare och veganer gillar en god linssoppa. Sprid ditt recept vidare och ät på linssoppa idag.

Nu finns också Linssoppans dag på Twitter: en hashtag är skapad: #linssoppa12april   twittra på och lägg ut egna och andras linssopperecept

Bildens soppa är trist brungrå i färgen men med färggranna och välsmakande paprika samt förstås en god kryddning blir soppan superläcker. Potatis och morot i soppan ger mättnad och lenhet. Rosta paprika är visserligen inte alls nödvändigt med ger en extra smakdimension åt paprikan; den blir mjuk, söt och mustig.

Det här behövs till 4 portioner: 3 dl linser, 1 gul och 1 röd paprika, 2 lökar, 2 vitlöksklyftor, 1 morot, 2 potatisar, 1 stjälk bladselleri, 3-4 msk raps- eller olivolja, 1,5 tsk spiskummin frön, 1 krm chili flakes, 1 tärning eller puck grönsaksbuljong, 8 dl vatten, salt, peppar, Granityr: 100 g mozzarellaost, rejält med persiljeblad, 3-4 msk kapris

  • Gör så här: Rensa, skölj linserna noga i flera vatten och låt dem ligga i sista sköljvattnet medan du förbereder resten av ingredienserna.
  • Rosta paprikan så här: Skölj paprikan. Lägg den hel på gallret direkt under grillelementet – ställ in en plåt längs ner med bakpapper så slipper du bränt spill i ugnen. Sätt på högsta värme. Snurra på paprikan allt eftersom den får svartbruna blåsor.
  • När paprikorna är brunfläckiga runt om och mjuka: Ta ut dem, lägg i en plastpåse, knyt om och låt svalna medan du kokar soppan.
  • Skala, skiva lök och vitlök. Skala morot, potatis och skär i skivor. Strimla sellerin.
  • Hetta upp oljan i en stekgryta som rymmer hela rätten. Lägg i spiskumminfrön, chili och vitlök. Låt fräsa tills det luktar kryddigt och gott.
  • Tillsätt morot, potatis och selleri. Rör om och häll på de avrunna linserna. Smula över buljong och tillsätt linser. Koka tills linserna är riktigt mjuka – cirka 30 minuter.
  • När paprikorna svalnat; drag bort skinnet och skär i tunna strimlor. Strimla också mozzarellan.
  • Mixa soppan slät. Späd med mer vatten till lagom soppkonsistens. Hetta upp på nytta och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
  • Servera soppan med grillad paprika, mozzarella, persiljblad och kapris.

Intresserad av vilken näring denna soppa innehåller? Besök Mumsmiljömat.se

Vegantips: Byt mozzarellan mot strimlor av tofu eller fräst svamp.

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Hurra idag är det Linssoppans dag”

  1. matmorsan Says:

    Det blev en god linssoppa här idag. Tack för inspirationen! =)
    Så här blev min: http://matmorsan.wordpress.com/2012/04/12/soppa-med-svamp-potatis-och-linser-pa-linssoppans-dag/

Lämna en kommentar