Var finns saltsill i tunna?

Till jul men också påsk, midsommar är vi många som vill ha inlagd sill. På riktigt vis dvs från hel salt sill som måste rensas och blötläggas. Den häftigaste, den med mest ursprunglig smak ger denna salta sill. Jämför naturvin med vanligt vin och ni fattar. Alla förpackade sillfiléer är behandlade med diverse e-nummer, ättika och/eller socker. Säkert bra om tiden är knappt och man är en ovan matlagare…

Så döm om min förvåning när julpanelen i SR.s matlagningsprogram Meny alla köpte urvattnade sillfiléer. Ska det inte sitta proffs i den panelen? Än värre var att de hävdade att den hela saltasillen är svår, nästan omöjlig att få tag på. Fel, fel. Fråga efter den. Alla fiskdiskar (med hyfsat sortiment)  i en vanlig livsmedelsbutik har hel salt sill till jul eller åtminstone salta filéer för blötläggning.

Blev så förbannad på bristen på verklighetsförankring att jag genast gick och köpte sju salta hela sillar på Copp Konsum i Kista centrum som jag nu gjort i över 25 år. I början kom den i trätunna men nu i 15 kilos hinkar, men den finns.

Två sillar får bli glasmästarsill och två blir till heminlagd senapssill, en filé försvinner in i sillsalladen och resten ska jag steka till middag; Stekt salt sill med hemlagad löksås är mat som inte går av för hackor. Det receptet kommer om några dagar…

Ps: Använd gärna ett lite äldre recept typ som innehåller rejält med både ättika och socker. Bättre smak och bättre hållbarhet. Hoppa över mineralsalt just till sillinläggningar och gravning av lax. Mineralsalt snarare göder än dödar bakterier…

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

8 svar to “Var finns saltsill i tunna?”

 1. Janicke Says:

  Håller med dig! Inget inspirerande om sill i Meny. Själv köpte jag mina julsillar hos Hemköp i City. De har sill i tunna hela året.
  Bra blogg du har, hittade hit idag.

 2. lottabrinck Says:

  Tack för din uppskattning: och visst är det lite skräp att inte ha bättre koll på sill i tunna. Känns som det återigen är helt rätt att lägga in sin sill. Ett billigt sätt att fixa gourmémat. Riktig ”nos till svans mat”.

 3. Lennart Rundberg Says:

  Insalltad sill som har förvarats i plasttunnor är ett otyg. Sill som
  i äldre tider förvarades i trätunnor fick en speciell och oöverträffad
  arom från träet. För att konjak skall kunna kallas vid sitt rätta namn
  så krävs givetvis trätunnor.Snälla sillmånglare,återgå om möjligt till
  forna tiders trätunnor,så att gamla stötar än en gång kan få njuta
  av en frukost med stekt sill,löksås och skalpotais. Därtill några snappsar och en kall öl. Hälsningar,några åttioplusare.

 4. Viktoria Rundberg Says:

  Hej din gamla stöt.

  Det där med återgång till trätunnor kan du säkerligen glömma.
  Ta en konjak i stället

 5. Lars Says:

  ALLT om att det finns sill i tunna är bara nonsens, förutom möjligen i COOP i Kista,

 6. Gunde Gustafsson Says:

  Vi köper på Börjes i Tingsryd fram till 1 juni. Start oktober.

 7. Lennart Höglund Says:

  Hej!
  Jag håller med dig om att det är väl slöa kallskänkor som inte använder råvaran salt sill från grunden. Jag försöker hitta någon i Malmö/Lund området som säljer hel salt sill. Hittills ingen fiskelycka.
  Leo

  • lottabrinck Says:

   Hej
   Tips; Fråga i fiskdiskarna där de säljer färsk fisk. Många har hel salt sill, visserligen inte i trätunna men i plasthink och man kan köpa sillen styckevis!
   Lycka till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: