Meatfree monday i norska försvaret

harald 1900Av miljö och hälsoskäl ska norska soldater få vegetariskt en dag i veckan…Kan norska soldater kan väl också våra eller…

Och varför är det så trögt med vegetariskt i den svenska skolan? Svårt att få eleverna att äta bönor, ärter, linser menar man i Haninge. Måste man tala om att soppan innehåller bönor? Jo, många, många elever är allergiska mot baljväxter. Träffade ett antal kockar från skolrestauranger några dagar senare; de hade aldrig hört talas om baljväxtallergi eller åtminstone var det inget problem. Kockarna kom från alla möjliga håll i Sverige och många hade samma erfarenhet som jag; linssoppa är den mest populära soppan i förskolan!

Vill verkligen inte förringa problemet med matallergi; vet av egen erfarenhet att det är ett reellt hot mot hälsan. Men hur kan det komma sig att just Haninge har så många baljväxtallergiker? Vem skriver ut intygen om allergi? ”Snäll” personal inom skolhälsovården? Buller och gaser får alla magar när de är ovana att ta emot baljväxter. Tillvänjning sker med tiden och rårivna morötter är ett beprövat knep mot buller… Muller, buller, gaser är inget skäl att inte äta baljväxter.

Intresserad av recept på god, näringsriktig mat som är vegetarisk? Kolla MUMS.

Etiketter: , , ,

3 svar to “Meatfree monday i norska försvaret”

 1. franskmat Says:

  Det finns inte baljväxtallergi i medicinsk mening, men kanske den är av annan sort? Lactosintolerans, obehag med gaser? Tycker inte smakar inte gott?

 2. lottabrinck Says:

  Intressant! Soja- och jordnötsallergi (båda är faktiskt baljväxter) är ju ganska vanligt men jag visste begreppet baljväxtallergi inte finns. Självklar eftersom ärter och bönor liksom linser kommer från skilda växtfamiljer.
  Jag tror som du; det är frågan om rädsla för pruttar och att man inte tycker om baljväxter på grund av inte fått det som barn. Jag vet att förskolebarn i såväl Kiruna och Malmö älskar bönor!

 3. franskmat Says:

  Vi är överens ;).Soja- och jordnötsallergi: I sojans fall är det oftast (alltid?) de stora proteinerna, som liknar mjölkproteinerna. Man kan som mjölkproteinallergiker alltså vara allergisk mot sojaprotein också. I fallet jordnötter förefaller det vara samma som med ”torskallergi/fiskallergi” och kanske även banan, att det är sporerna i luften som är farliga för allergiker (inte direkt nöten, utan näven med nötter, eller i luften på flygplanet, såsen hos grannen på restaurangen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: