Salta våfflor till Marie Bebb

Blinier är nästan den godaste formen av våfflor. Till Marie bebådelse dvs våffeldagen bakar jag bovetevåfflor och serverar med gravad lax och/eller skalade räkor, turkisk yoghurt, röd lök, kapris… Supergott, kanske måste man njuta några laggar redan ikväll som fredagsmys. På senare år har jag skippat vetemjölet i smeten; det blir godare men enbart bovete. Dessutom glutenfritt vilket är bra när glutenintoleranta kommer på besök.

Det här behövs till 10- 12 våffellaggar eller 30 små plättar: 4,5 dl bovetemjöl,  4 dl mjölk, 25 g jäst, 2 ägg,  50 g smält smör eller flytande margarin, Tillbehör: 2 rödlökar,  2 dl matyoghurt, 150 g gravad lax, 100 g skalade (250 oskalade räkor), citronklyftor, dill, sallad, kapris.

  • Gör så här: Värm mjölken tills den är fingerljummen. Rör ut jästen i mjölken. Vispa ut bovetemjölet i mjölken.
  • Skilj gulorna från vitorna. Vispa i gulorna i mjölken. Täck bunken med ett fat och låt jäsa i knappa timmen.
  • Förbered tillbehören under jästiden; Hacka rödlöken, strimla laxen, skala räkorna, skölj salladen osv.
  • Vispa vitorna till styvt skum. Vispa sista minuten med salt. Rör ner dem och det smälta smöret i smeten.
  • Grädda till våfflor i våffeljärn, ungefär 1 dl smet till varje lagg går åt.
  • Lägg de färdigbakade på ett ugnssäkert fat, täck med bakplåstpapper och håll varma i ugn, 175 grader. Eller eftervärm i mikro. Fast allra godast är de nygräddade direkt från laggen.

Veggotips: Äggen är svåra att utesluta men mjölken kan bytas mot t.ex. naturell havredryck. Kaviart vegetarisk alternativ till rom men också gravad lax och räkor är suveränt gott!

Vintips: Öl, lager, är väl klassiskt till blinier eller champagne. Jag tycker att andra torra mousserande vita viner smakar bra också…

Som vanligt kan du hitta näringsvärden för hela rätten på Mumsmiljömat.

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Salta våfflor till Marie Bebb”

  1. gunilla Says:

    Vilket suveränt recept! Ska absolut provas i påskveckan på landet.
    Gunilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: