Hemkokt nyponsoppa supernyttigt

Alla goji-, inca, acaibär släng er i väggen. När det gäller antioxidanter och andra nyttiga bioaktiva ämnen ligger ni i lä för torkade nypon. Subernyttigt som nästan får döda att resa sig i sina gravar…

Nej, kanske inget att skämta om men man behöver verkligen inte köpa dyra utländska frukter och bär i jakt på nyttigheter. Nypon, blåbär och svarta vinbär är oftast minst lika bra. Tyvärr kommer väl inte nyponpulvret i Risentas påse från svenska bär men det skulle kunna göra det. Nypon innehåller inte bara, karotener, vitamin- C och andra antioxidanter. Nypon är dessutom järnrika. Vill du veta mer om näringsvärdet på soppan kolla på Mumsmiljömat

Kokade egen nyponsoppa i helgen för att visa hur enkelt, gott och hur lite socker man trots allt behöver använda.  Använde mig av honung för att få extra sötma – honung smakar ju mer sött än socker trots lika mycket sockerarter. Och honung innehåller ju också en hel del nyttigheter t.ex.; enzymer, pollen. Men honung ska inte upphettas då dör allt det som skiljer honung från socker. Så honungsvatten kan lika gärna bytas ut mot sockervatten däremot blir min nyponsoppa nyttigare med honung.

Det här behövs till 4 portioner: 6 msk (60 g) nyponskalspulver, 6+1 dl kallt vatten, 1,5 msk potatismjöl, 4 msk honung. Tillbehör: rostad mandel eller kokos, matlagningsyoghurt, keso, lättvospad grädde, glass eller silken tofu.

  • Gör så här: Vispa ut nyponpulvret i 6 dl kallt vatten. Koka upp under omrörning. Drag från värmen.
  • Rör ut potatismjölet i 1 dl kallt vatten. Vispa i redningen i den heta soppan medelst en tunn stråle.
  • Koka upp under vispning tills soppan tjocknat.
  • Låt svalna till fingerljummet. Vispa i honungen. Över 40 grader dör nyttigheter och smak i honungen.
  • Smaka av. Rör i lite mer honung om du vill ha en sötare soppa. Och späd med mer vatten om du vill ha en nypondryck.
     

Etiketter: , , , , , , , , , ,

4 svar to “Hemkokt nyponsoppa supernyttigt”

  1. Anja Says:

    Hur blir näringsvärdet på hemlagad aprikoskräm då? Det funderar jag på. Dvs behåller de torkade aprikoserna sitt höga järnvärde om de kokas till kräm? Fast det kanske ändå slås ut av mjölken man äter till…

  2. lottabrinck Says:

    Järnet kan inte kokas bort.
    Och vill du förbättra järnupptaget trots att du använder mjölk, vars kalcium hämmar upptaget, skulle jag spetsa krämen med lite färskpresad citron eller apelsin. Ja, det blir surare men Vitamin-C i citron eller apelsin underlättar ju upptaget.

  3. Thobias Says:

    Hej! Vi gjorde som i receptet och undrar bara om det är meningen att soppan ska bli extremt ”kornig” i smaken?

  4. lottabrinck Says:

    Hej
    Gör man sin nyponsoppa från torkade nypon blir konsistensen kornig, småkornig eftersom nyponskalspulver inte är malet som nyponssoppspulver. Blir det klumpar i soppan beror den nog på tillsatsen av potatismjöl. Det är viktigt att potatismjölet är ”uppslammat” i vattnet och att man vispar medan soppan tjocknar. Vad ni kan göra för att slippa en del av kornigheten är stöta de torkade skalen lite extra i mortel. Helt förvinner den inte…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: