Semla för veganer

I morgon är det första riktiga semmeldagen; fettisdag och först då äter vi semmelfundamentalister fastlagsbullar. Men till skillnad från de ursprungliga reglerna för mat i fastan fortsätter vi njuta denna begärliga bulle varje tisdag ända fram till påsk…

I år har jag bakat veganska bullar och fyllt med med Alpro Airy & Creamy – en sorts vegetabilisk grädde av sojabönor. Kanonbra: lättvispad och god, om än en aningen för söt smak. Bullarna bakar jag som vanligt men byter komjölken mot havredryck (”havremjölk”). Just till bak tycker jag att havremjölken är bättre än sojamjölken – mer närproducerad också-, eftersom smaken är mer nedtonad.

I år har jag också gjort egen mandelmassa. Mald (+ lite hackad) sötmandel, florsocker och lite vatten. Jag skållar inte mandel. Då försvinner ju skalet som ger mycket mandelsmak och nyttiga antioxidanter. Enda gången jag skållar mandel är till solskenskaka eftersom där är mandeln dekoration och oskållad syns den inte…till toscakaka och toscapäron, hackad mandel i mat, chutney, mandelmjöl, mandelmassa osv. skålar jag aldrig. Det är för gammalmodigt, ängsligt fint och onödigt jobb för min smak. Och som sagt var det blor godare med oskålölad mandel!

Det här behövs till 16 mellanstora eller 20 små semlor: 5 dl havremjölk, 3/4 dl raspolja (varmpressad), 1 paket(50 g) färsk  jäst, 1 dl strösocker, 2-3 tsk malen eller ännu hellre finstött kardemumma, 12 + 1 dl vetemjöl ( stenmalet, ekomjöl),1 tsk salt.

  • Gör så här: Mät upp mjölk, rapsolja i en stor bunke. Smula i degen och rör tills det mesta löst sig.
  • Tillsätt socker, kardemumma och rör i mjölet.
  • Arbeta kraftigt och länge, 10 minuter. Allra helst med maskin (el-visp är okey).
  • Strö över saltet och arbeta i ytterligare 3-4 minuter. Kolla att degen är seg; du ska kunna drag ut den en bit…
  • Häll degen i en oljad bunke (lättare att få ut alla deg sedan) i ungefär dubbelstorlek.
  • Jäs övertäckt i 30-40 minuter tills degen är nästan dubbelt så stor.
  • Ta upp på mjölat bakbord. Dela i två halvor. Och varje halva i 8 eller 10 bitar.
  • Rulla varje bit till en bulle. Lägg på plåt med bakplåtsduk. Täck med bakduk. Det krävs två plåtar.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Jäs i ca 20-25 minuter på varmt ställe tills degen snabbt reser efter ett lätt tryck med pekfingret.
  • Pensla bullarnas ovansida med lite olja.
  • Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Sänk värmen till 200 gardetr och grädda klart. Det tar ungefär 7-10 minuter. Kolla att färgen är fin.
  • Låt svalna på galler under duk.

Till 4- 5 semlor behövs det här till Mandelmassa: 1 dl hel mandel, ½ dl florsocker, 2 msk vatten.

  • Gör så här: Mal 3/4 dl av mandel och finhacka 1/4 eller kör all mandel till fint, fint hack i matberedare.
  • Blanda mandelmjöl och florsocker. 
  • Rör i vattnet och rör till en slät smet.

Fyll semlorna så här: Skär av toppen, gröp ur innankråmet. Låt innankråmet svälla i 4 msk mjölk några minuter. Blanda mandelmassa med inkåmet. Fyll semlorna och toppa med vispad sojagrädde (se ovan). Lägg på locket. Pudra över florsocker…

NJUT  

Ps. Bullen på blå fatet är en vegansemla bakad med havremjölk och toppad med sojagrädde. Den på rött fat är en vanlig semla. För recept på traditionell ”komjölkssemla” kolla på  www.mumsmiljomat.se

Etiketter: , , , , , , ,

14 svar to “Semla för veganer”

  1. Ika Says:

    Men om man verkligen ska följa traditionen ska det ju inte ätas fastlagsbulle efter fettisdagen. På onsdag (askonsdagen) börjar nämligen fastan, och fram till påsk är det inte läge att smälla i sig gräddiga bullar om man ska hålla på traditionerna…

  2. lottabrinck Says:

    Helt korrekt men så fundamentalistiska är vi inte…Utan bara när det passar oss.

  3. Therese Says:

    Hej! Söte på google efter ”Alpro Soya, Airy & Creamy” och hamnde hos dig!🙂 Skulle du vilja tala om innehållsförteckningen för mig??

    MVH Therese

  4. lottabrinck Says:

    Absolut; låt mig återkomma i kväll.

  5. Peter Holmberg Says:

    Hej!

    Mitt namn är Peter och jag jobbar tillsammans med Alpro i Sverige. Lotta bad mig att bistå med innehållsförteckningen till Alpro Airy & Creamy. Den kommer här:

    INGREDIENSER: vatten, härdat vegetabiliskt fett, maltodextrin, socker, skalade sojabönor (2%), emulgeringsmedel (sackarosestrar av fettsyror, mjölksyraestrar av mono- och diglycerider av fettsyror), havssalt, arom.

    Innehållet är helt vegetabiliskt och produkten är naturligt gluten- och laktosfri.

    Mvh Peter Holmberg

  6. lottabrinck Says:

    Hallå

    Härdat vegetabiliskt fett är inte så kul. Vore det inte bättre med ett annat hårt veg.fett som palmolja från schysst odling?
    Förstår att det krävs ett fast fett för att få ett gräddliknande fast skum.

    Vispgrädde som man ska jämföra med innehåller 40 % fett och där är hälften av ett sort som höjer kolesterolvärdet.

    Airy&Creamy innehålller 26 % fett och då i huvudsak, eftersom det är härdat, fett som höjer kolestrolvärdet.

    Men observera härdat fett är inte detsamma som delvis härdat fett = transfett, som har ännu fler negativa konsekvenser….

  7. Peter Holmberg Says:

    Hej igen!

    Ok, här kommer lite förklaring!

    Fettet som används i Alpro Airy & Creamy är ett palmkärnfett. För att kunna få stadga i ”grädden” krävs det ett hårt fett. Alpro testade alla former av hårda fetter och palmkärnfett var det som gav bäst resultat. Dock innehåller det inga transfetter.

    Alpro jobbar enbart med lokala odlare/leverantörer av palmolja/palmkärnfett och har krav på att varje producent dels måste följa en etisk stagda som bygger på FN-regler och dels måste vara medlemmar i RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil).

    Hoppas det svarade på dina frågor!

  8. Therese Says:

    1000 Tack för svaret!

    Men vad menas med ”mjölksyraestrar av mono- och diglycerider av fettsyror” är det alltså mjölkprotein i…..?

    MVH Therese

  9. Peter Holmberg Says:

    Hej Therese!

    Nej, alla Alpros produkter är 100% vegetabiliska. Mjölksyraestrarna utvinns även de ur vegetabiliska källor.

    Mvh Peter

  10. lottabrinck Says:

    Hallå alla

    Mjölksyra bildas av de mjölksyrebakterier som t.ex. jäser mjöl och vatten till surdegsbröd och syrar kål till surkål, kimichi…men bakterierna kan också syra mjölk till yoghurt.

    Just dessa ”mjölksyraestrar av mono- och diglycerider av fettsyror” kan skrivas E 472 b, men på grund av vårt stora motstånd mot e-nummer skrivs idag oftast hela det kemiska namnet ut.
    Just E 472 b är tillåtet av EU att användas i barnmat baserad på spannmål. Så bli inte förvånad om de också finns i välling och gröt till barn.

    Vad spännade detta blev. Även veganska varor ska definitivt granskas.

  11. Therese Says:

    Så bra, då kan jag äta denna!! I alla andra jag hittat antingen majsstärkelse och/eller vaniljextrakt – vilket jag inte tål.

    Så nu ska jag be min butik beställa hem denna!!!🙂

    1000 TACK för era svar!!!
    MVH Therese

  12. Skilj på laktosintolerans och komjölksallergi! « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] Kommer just från ett intressant pressevent med Alpro Soya och Grayling. Alpro Soya lanserar en ny revoltionerande vispbar sojagrädde-Alpro Airy& Creamy . Supergod som jag skrev om tidigare här. […]

  13. Sofie Says:

    Innehåller de då mjölksyra? Har en son som är mjölkallergiker nämligen.

    • lottabrinck Says:

      Hallå
      Är en maträtt ett livsmedel veganskt ska de vara fira från alla animaliska produkter inklusive mjölk och ägg. Semmelbullarna är helt mjölkfria och innehåller inte heller mjölksyra. Men mjölksyra har inget med mjölk att göra utan är en organiskt syra som bildas när mjölksyrebakterier bryter ner proteiner. Mjölksyra finns tex i surkål som inte heller det innehåller mjölkprotein och kan ätas av såväl mjölkallargiker som laktosintoleranta.
      Har själv haft ett barn som var mjölkproteinallergiskt och förstår ditt problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: