Även frysta grönsaker har ursprung…

Jag gillar frysta grönsaker och tycker att det är ett utmärkt alternativ klimat- och miljömässigt på vintern och våren.  Frysta grönsaker stoppas ju i frysen när de är som bäst dvs. i säsong. Och frysning är ett skonsam metod näringsmässigt att bevara grönsaker. Och även om metoden och förvaringen kräver energi så är det bättre än både kött och växthusodlat.  

Men har du också funderat på varifrån grönsakerna i fryspåsen kommer? Gröna ärter brukar vara svenskodlade men  hur är det med spenaten? Minimajskolvar är ju inte växta på granngården och inte heller auberginerna men resten då?  Kolla här och titta varifrån dina favoriter kommer.

Svensk trädgårdsodling är sorgligt eftersatt men efter att ha kollat på Findus hemsida ser jag att förvånandsvärt (40 %)  mycket av grönsakerna är svenskodlade!  Tyvärr är inga av Findus grönsaker ekologiska…När kommer de?

Eller har någon tips var jag kan hitta frysta grönsaker som är ekolologiska och allra helst svenskodlade?

Etiketter: , ,

4 svar to “Även frysta grönsaker har ursprung…”

 1. Anja Says:

  Hmm, konstigt med spenaten (min favoritfrysgrönsak), att det bara är den hackade och stuvade spenaten som är svenskodlad men inte bladspenaten. Duger inte den svenska spenaten till annat än att hackas och stuvas? Verkar konstigt.

 2. Findus Says:

  Hej!
  Jo, vår svenska spenat håller hög kvalitet. Den är dessutom klimatcertifierad enligt Svenskt Sigill. Större delen av vår spenat är som sagt svenskodlad. I dagsläget kan vi inte av produktionstekniska skäl lösfrysa bladspenaten i vår egen anläggning.

  På Findus arbetar vi efter ett 10-punktsprogram för våra grönsaksodlingar som vi kallar LISA (Low Input Sustainable Agriculture). Detta program innebär full kontroll från jord till bord och är skonsamt för klimat och miljö. Vi planerar att fortsätta arbeta med vårt LISA-program som vi bedömer är minst lika bra för konsument och miljö som ekologisk odlingar.

  Mvh
  Vi på Findus

 3. Håkan Falcker Says:

  Jag har alltid köpt svenska djupfrysta grönsaker. Det jag speciellt har uppskattat är Findus grönsaker som har en klass för sig. Det finns inga bättre ärtor en Findus!!!!!

  Vad skall jag köpa nu för märke när Findus läggs ner????
  Har du någon idé vilka företag som säljer SVENSKA djupfrysta grönsaker

  • lottabrinck Says:

   Hallå.
   Visst är det ett jätteproblem och en stor skam att ett företag med en så ledande produktion vad gäller kvalitet läggs ner. Hallå alla riskkapitalist var finns ni nu! Och vad händer med svensk grönsaksodling?

   Nåväl jag tror att Magnihill http://magnihill.se/ är den enda svenska producenten av ett flertal sorters djupfrysta grönsaker, dessutom ekologiska men inte alltid svenskodlat. Men Findus hela sortiment var inte heller svenskodlat.
   Djupfrysta gröna ärter odlade i Dalsland säljs av Toppfrys. Du hittar den hos Axfood, Ica, Netto och Citygross. Läs här: http://mellerudsnyheter.se/2016/04/27/historisk-chans-for-svenska-artor/

   Lycka till och hör av dej om du hittar flera…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: