Fiskolja bra mot babyeksem

Nu har den kommit sammanställningen som visar att fiskolja (dvs. i kapselform) under senare delen av graviditeten ger mindre risk för barnet att få eksem och allergi. Sammanställningen bygger framförallt på australiensiska undersökningar men även svenska finns. Linköpings sjukhus har gjort ett antal studier om att långkedjiga Omega 3 fettsyror ger ett visst skydd.

I Linköping rekommenderar man framförallt att den blivande modern äter mycket fisk och då helst fet fisk. Samtidigt uppmanas blivande mammor att minska på solros-, soja-, majs- och andra oljor med hög halt Omega 6. Balansen mellam Omega 3 och Omega 6 är också av betydelse för immunförsvaret. Så raps- och olivolja med mer Omega 3 är bäst i matlagningen…

När gäller kosttillskott av fiskolja kan det vara bra attt veta att dyraste kapslar inte är bäst. Jana Pickova, professor på SLU  uppmanar alla som vill köpa fiskoljetillskott att kolla mängden och inte bara välja dyrast. Viktigt är också att kolla sista förbrukningsdag. Har fiskoljan härsknat, vilket den gör med tiden och om den utsätts för syre, funkar den inte. Fiskoljan i kapslarna ska inte lukta fisk! Förvara fiskoljan mörkt och gärna svalt.

Den rekommenderade dagsdosen inom EU är minst 250 mg av Omega 3 fettsyrorna DHA och EPA för gemene man. Gravida i Linköpingstudien fick fiskolja motsvarande 100 g lax om dagen dvs. 1000-1500 mg Omega 3 totalt varav hälften ungefär är DHA och EPA. Och det är ju just DHA + EPA man är intresserad av även om alla Omega 3 fettsyror kan bygga dessa långkedjiga skyddande fettsyror i kroppen.

Här finns en lång lista på mängd Omega 3 i olika fiskar. OBS värdena kommer från USA och stämmer vad gäller sill och makrill inte riktigt med ”våra” fiskar. Dessutom har man listat ett antal fiskar man inte ska äta som gravid. Här finns en annan lista som är mer anpassad till svenska förhållande. Tänk på att den odlade norska laxen ofta innehåller mer än den viltfångade eftersom den är fetare. Och att ett par bitar sill eller en makrillmacka om dagen ger ett mycket bra tillskott. 

Så rådet är för alla: Mer fet fisk och byt soja-, solros-, majsolja mot raps- och olivolja. Är du vegetarian finns algolja med långkedjiga DHA och EPA. För övrigt finns bara DHA/EPA i fisk, skaldjur och modersmjölk (+ modersmjölksersättning).

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

8 svar to “Fiskolja bra mot babyeksem”

 1. Anja Says:

  Intressant att det är så mycket Omega3 i fiskrom, det visste jag inte. God anledning att äta mer sånt…

  Man skulle även vilja veta vilken av den vita fisken (på listan står det bara ”Vit fisk, blandade sorter) som har hyfsat högt omega3-värde. I vår personalmatsal serveras tex mycket sej och kolja och jag har ingen aning om hur värdena är på de fiskarna. Eller kan man kolla upp det någon annanstans?

  Jag rekommenderar Apotekets Omega3-kapslar med den mörkblå hatten, äter man maxdosering av dem (fyra kapslar om dagen) får man i sig 1400 mg omega3. OBS att de på apoteket sa att tabletterna inte skulle stå svalt – inte kylskåpssvalt i alla fall. De sa att man skulle förvara sin burk som man förvarar annan olja.

 2. lottabrinck Says:

  Hallå
  Jaså de tyckte inte kallt…hum. Kanske är mörkt viktigare…Och jag tror att kapslar klarar sig bättre än fiskolja. Man kan kolla om de är färska någongång ibland genom att bryta sönder en. Luktar de fisk och smakar målarfärg håller de på att bli för många.
  Om du kollar längre ned i inlägget under ”här” finns en mer svensk lista. Visserligen över hela Omega 3 mängden och inte bara de långkedjiga men drygt hälften brukar vara långkedjiga. Och halten procentuellt sett av fettet är högre i magra fiskar än i feta…

 3. Anja Says:

  Ah, bra! Även om det inte var någon upplyftande läsning. Det är hoki, sej, kolja och räkor som är vanligast i vår matsal. Aja, bättre än inget.

  Har för övrigt precis ätit den ultimata gravidlunchen här hemma: två knäckemackor vardera med makrill i tomatsås och bönröra med skivad tomat. Och så en apelsin på det. Voila! Fibrer, omega3, järn, c-vitamin. Allt man kan behöva (nästan).

 4. Anja Says:

  Ser nu förresten att det på förpackningen står ”förvaras torrt i rumstemperatur”. Men det kan säkert variera mellan olika sorter, oljor och kapslar.

 5. lottabrinck Says:

  Hum, igen säger. Då är det väl så.
  Fast jag fattar inte varför.
  Temperaturväxlingar är förstås inte bra… Men just den höga halten Omega 3 och övriga fleromättade fettsyror har ju fisken fått för att den ska vara smidig även i kalla vatten…tillskillnad från växelvarma djur.
  Men ställ den i alla fall inte i solen.

 6. Anja Says:

  Inser nu en koppling jag inte tänkt på förut. Jag har aldrig i hela livet haft så bra hud som den här vintern när jag varit gravid. Alltså verkligen aldrig (om man undantar händerna). Trots att det nu varit mörkt och kallt i flera månader och jag inte har varit utomlands har jag knappt haft några vintereksem alls och hyn i ansiktet är helt otroligt len och fin och inte det minsta torr.

  En del har det säkert att göra med att det är bra att inte dricka en droppe alkohol på ett halvår och sova mer, och jag har tänkt att det dessutom mest varit hormonellt.

  Men det kanske har med maten jag äter att göra också?! Visst äter jag mycket fisk även i vanliga fall men nu har det blivit mer och framförallt mer omega3. Kan det finnas en sådan koppling tror du?

 7. lottabrinck Says:

  Hallå
  Vad bra.

  Jag tror att du har rätt i alla stycken: bra för huden att sova mkt, inte dricka alkohol och att hormonerna ger tåligare hud.

  Men jag är också övertygad om att Omega 3 och fisken är bra för huden. Att fet fisk (om man tål det) är bra mot eksem, torr hud är en välkänd sanning. Omega 3 är inflammationshämmande och brukar vara bra vid alla typer av autoimmuna tillstånd dvs allergi, reumatism.

  Även olika karotengrupper som alfa/betakaroten i morötter, gröna blad liksom lykopen i tomat, lutein i blåbär och gula grönsaker och frukt, zeaxantin från apelson är alla typer av antioxidanter och skyddar huden. Dels från inflammationer men faktiskt också mot sol- och radioaktivstrålning, luftföroreningar, rökning.
  Men bara om karotenerna intas i form av mat. Tabetter med karotener ökar däremot riskerna!!! Orsaken är antioxidanterna är så många och outforskade att man inte riktigt vet vilka som är verksamma och i vilka kombinationer. Men växterna behöver dem i sitt eget skydd mot solen och har en perfekt mix. Häftigt va?

 8. Anja Says:

  Väldigt häftigt! Och intressant. Kanske ska fortsätta äta omega3-tabletter även nästa vinter, även om jag inte behöver riktigt samma mängd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: