Meatfree Monday – Morots- och sojabollar med pasta

Vill ni övertyga ungarna att köttfritt är okey: Gör dessa lätta och läckra morot- och sojabullar. Serverade med pasta blir det definitivt succé.

Det här behövs till 4: 4 dl kokta sojabönor eller 1,5 dl okokta, 1 stor gul lök, 2 dl fint råriven morot, 1 dl sojamjöl, 2 tsk gurkmeja, salt 1 tsk, 1 krm svartpeppar, 2 tsk torkad rosmarin, olja till stekning. Grönsaksfräs: 2 minder rödlökar, 150 g ( 1 stor klyfta) vitkål, 100 g purjolök, 2 st äpplen , 1 vitlökskyfta, olja, kumminfrön (bröd).

  • Gör så här: Finhacka sojabönor, lök antingen förhand eller i matberedare. Ju mer finhackat desto lättare håller bollarna ihop samtidigt som en lite mer grovhackad konsistens ger trevligt tuggmotstånd.
  • Blanda med mycket finriven morot, sojamjöl, salt och kryddor.
  • Forma till runda bollar med händer fuktiga av vatten.
  • Hetta upp oljan i en stekpanna, gärna med nonstickbeläggning. Stek på medelvärme tills bollarna blivit vackert gyllenbruna.
  • Strimla under tiden lök, vitkål, purjo och vitlök fint. Äpplen bör strimlas lite grövre.
  • Hetta upp lite olja i en annan panna. Lägg i grönsakerna och äpplet. Strö över kumminfrön. Fräs försiktigt under ständig omrörning. Stänk kallt vatten lite då och då över fräset så att det inte bränns. Fräset ska ha kvar en del av sin knaprighet.
  • Servera bollarna varma med fräset och en generös tallrik pasta eller kokta gryn av något slag.   

Tips. Tycker du är svårt att få bollarna att hålla ihop: Låt en knapp deciliter kokt ris mixas tillsammans med bönorna…Tack för tipset Anja.

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Meatfree Monday – Morots- och sojabollar med pasta”

  1. gunilla Says:

    Hej Lotta!
    Din köttfria måndag gillar jag.
    Men jag har läst att vi inte ska använda sojaprodukter som tofu etc . Hur ställer du dig till det?

  2. lottabrinck Says:

    Av vilken anledning ska man inte använda tofu och sojaprodukter?

    För att riskera att få GMO soja – välj ekologiska.

    För att soja utarmar jorden och Amazonas huggs ned – Odlas soja i växelbruk tillsammans med annan gröda ”gödslar” sojan jorden med kväve och dess rötter gör jorden mer hummusrik. Det växer bättre. Monokulturer däremot utarmar så välj eko även här. Det allra mesta (90 %) av sojan går till djurfoder. Så ät soja direkt istället. För varje kilo nötkött krävs 10 kg kraftfoder varav mkt brukar komma från soja. Soja är ett perfekt alternativ till kött näringsmässigt…

    För att soja och dess östrogenliknande ex. isoflavonor, genistein kan öka risken för bröstcancer – Gäller bara mycket stora intag av soja efter klimateriet. Den som hela livet ätit mkt soja har mindre risk att få olika hormonberoende cancerformet överhuvudtaget. Sojas fytoöstrogener tycks däremot minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar…

    Men gillar du inte sojabönor – byt till andra bönor. Men tro inte att alla bruna önor odlas i Sverige. De kommer också från Holland…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: