Vinterfisk i vit skrud

Förskräcks inte av den bleka bilden; det är svårt att fixa läckra bilder så här års…Fisken är supergod och mycket lätt att göra.

Koka fisk i en riktig mustig och smakrik sås är ett av många favoritrecept när det gäller just fisk. Fisken blir precis lagom kokt  och all god fisksmak tas tillvara.

Just denna gång använde jag kolja men torsk, sej  eller någion insjöfisk som gös eller abborre går förstås lika bra. Självklart väljer du en fisk som har grönt ljus på WWF.s lista dvs en fisk som inte hotas av utfiskning. Gravida, fertila kvinnor och barn ska dessutom vara lite sparsamma med insjöfisk och Östersjöfisk som kan innehålla miljögifter.

Det här behövs till 4: 500 g kolja, torsk eller annan vit fisk, en bit purjolök, 1 dl grovt hackad dill; färsk eller fryst, 1 vitlöksklyfta, 3 msk rapsolja, 3,5 msk vetemjöl, 2 dl vatten (gärna hälften vitt vin), 1 tärning fiskbuljong, 2 msk fransk senap, 1,5 dl mjölk, 1 dl creme fraiche,  salt, peppar och ev. timjan

  • Gör så här: Skölj fisken. Dela i 6-8 bitar.
  • Snitta purjolöken längs med och skölj. Strimla nålfint. Skölj och hacka dill (om den inte är fryst). Skala vitlöken.
  • Gör såsen: Använd gärna en traktörgryta eller annan gryta som rymmer hela fiskrätten.
  • Hetta upp oljan. Rör i vetemjölet och låt fräsa någon minut. Späd med fiskbuljong (vatten + tärning) under ständig omrörning.
  • Rör i senapen och pressa i vitlöken.
  • Tillsätt mjölk och creme fraiche. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt hälften av dillen och purjolöken. Smaka av med salt och peppar. Det ska smaka mycket. Kanske vill du ha lite timjan eller dragon?
  • Lägg i fisken. Låt koka upp under lock. Koka i 2 minuter.
  • Ställ på träskärbräda och låt efterkoka i 5 minuter. Kolla att fisken är genomkokt dvs. vit, fast och ogenomskinlig. Om inte koka upp grytan igen.
  • Strö över resten av dillen och purjolöken.
  • Servera med kokt, gärna pressad potatis och kokt savojkål i klyftor eller broccolibuketter.

Låter det gott? Vill du också se vad rätten ger i form av näring och nyttigheter? Och vilken miljöpåverkan råvarorna har? Kika in på Mumsmiljomat.se 

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Vinterfisk i vit skrud”

  1. Lena Says:

    Just i min smak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: