Nitrit i skinka ger cancer

Lite lagom efter att julskinkan, julkorvarna är uppätna nås vi av ett nygammalt cancerlarm – mat med processat kött som korv, skinka, leverpastej, bacon ökar riskerna för cancer i bukspottkörteln. Och det är egentligen inte köttet utan tillsatserna, närmare bestämt nitrit som är orsaken. Sedan tidigare är det klarlagt  att nitrit ger mag- och tarmcancer.

Studien har gjorts av docent Susanna Larsson, Karolinska, och är en s.k. metastudie dvs hon har sammanfattat flera olika studier enligt TT. 

För att öka hållbarheten och för att ge korv, skinka den där trevliga rosa färgen som ser så aptitlig ut tillsätts nitritsalt. Och visst är botulinium ett otrevligt bakteriegift och visst kan det finnas i korv och andra charkprodukter men bakterien är vanligare i fisk. Rökta, vakuumpackade  – bakterien växer inte i syre –  fiskprodukter bör vara bra mycket farligare än korv utan nitrit…

Vill du slippa nitrit i din korv? Välj Kravmärkt! Krav tillåter inte nitritsalt eftersom man bedömmer det som en onödig tillsats som används av kosmetiska skäl. Och korven, skinkan smakar lika gott utan men blir inte rosaröd utan ser ut mer som kokt kött.  

Ett annat alterntiv är välja en korv märkt ”eu-ekologisk”. I den korven är nitrithalten nerdragen till hälften och därmed minskar cancerrisken med 50 %. Men färgen finns där och skyddet mot botulism tycks vara tillräckligt. Så varför inte skära ner nitrithalten i alla charkprodukter? 

Så är du rädd om hälsan välj korv, skinka, bacon, pastej som är ekologisk.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

3 svar to “Nitrit i skinka ger cancer”

 1. Louise Says:

  Håller med helt om att nitrithalten bör ner. Danmark har ju fått ett undantag och i stället för gränsvärde om 150 mg så har man tak på 60 – 100 mg per kilo. Vi får hjälpas åt att agera för sänkt nitrithalt i charkprodukter. Konsumetföreningen Stockholm kommer nu att formellt att tillskriva regeringen och Livsmedelsverket i frågan, vi har stött på tidigare men nu är det dags att göra något rejält.

 2. lottabrinck Says:

  Jättebra.
  Mälarchark och deras mycket fina ekologiska korvar är ett strålande exempel på att korv klarar sig utan stora mängder nitrit… Nu vill vi också ha med oss alla andra svenska charkföretag.
  Och vore det inte en fjäder i hatten för ”Matlandet Sverige” och jordbruksministern med ofarlig svensk korv? Det är inte alltid kvalitet bara handlar om smak och utseende…

 3. Lena Says:

  Kanon! Äter så gärna gråa korvar om jag att de är bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: