Närodlat eller ekologiskt – Vad väljer du?

Är så trött på snacket om närodlat kontra ekologiskt. Jag vägrar att köpa svenskt bara för att det är svenskt. Det måste finnas ett rimligt utbud för att jag ska prioritera svenskt och det ska allra helst vara ekologiskt. Det är därför som jag väljer importerade bönor framför svenska bruna. Väljer bort svenska tomater framför importerad fänkål och zucchini. Är övertygad om att ”giftfritt” är viktigare än svenskt för världens framtid. 

Om svenskt jordbruk bara kan producera vete med taskigt protieninnehåll (som inte duger till bröd, pasta och bulgur), gula ärter och potatis, morötter, vitkål för vinterlagring tar jag mig rätten att välja bort det svenska. Och istället köpa pasta, gryn av hög kvalitet, bönor och linser i många färger och importerade frilansodlade grönsaker med mycket gott samvete. Gärna närodlat men inte för att subventionera och underlätta att svensk jordbruk och trädgårdskötsel (om den finns fortfarande) ska fortsätta i samma banor; mesta möjliga vinst till brukarna oavsett kvalitet och utbud. Det är ett giganskt lurendrejeri att få enskilda konsumenter att tro att det deras ansvar att rädda svensk jordbruk egenom att välja svensk i första hand, oavsett kvalitet och odlingsmetod. Kolla bara vem som driver frågan och vem som tjänar på det.

Och varför innebär Matland Sverige enbart att antalet dyra restauranger, tillverkare av feta festostar och söta marmelader ökar? Varför handlar inte satsningen om bra mat för gemene man? Ska inte den svenska jorden i första hand användas till odling av hälsosamma och läckra råvaror med stor variation? Som ger mat som vi svenskar vill ha på bordet varje dag. Jordbruk handlar inte bara om att ge försörjning åt bönder utan uppgiften är också att förvalta jorden rätt och producera mat som ger hälsa och god smak.

En lång rad av importerade livsmedel skulle kunna odlas och produceras i Sverige och det är inte konsumenternas fel att så inte görs;  bönor, linser och ärter (inte bara gula), goda hela gryn typ kamutvete, bulgur, couscous, frysta bär och grönsaker av alla slag, savojkål (tål kyla bättre än vitkål), päron, plommon (även torkade), nypon, fänkål, hasselnötter, pumpafrön kan mycket väl odlas i Sverige…Och listan skulle kunna göras oändligt lång. Något för Jordbruksverket och Eskil Erlandsson med sitt Matland att ta tag i!    

Transporterna är inte den största energislukaren vad gäller matproduktion utan det är framförallt odlingen som kräver mest energi. Och Sverige är inte ledande vad gäller energismart livsmedelsproduktion, snarare tvärtom. Mest energi av allt kräver köttproduktion. Bönor, linser, ärter är alltid ett bättre val ur energisynvinkel än animaliter. Grödor odlade i uppvärmt växthus (t.ex. svenska, holländsak) är ett undantag. Och vill du göra något åt transporterna är det dina egna bilresor fram och tillbaka till butiken och inte importen av grönsaker som är det största problemet. Färre matlador och fler butiker där människor bor.

Det trevliga med köksväxter är att de kräver mycket lite mark men det besvärliga är att de kräver mycket arbete. Ett problem men kan forskare och smahälle konstuera bilar, mobiler och kärnkraftverk måste det väl finnas kunnande för att kunna lösa detta problem.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

4 svar to “Närodlat eller ekologiskt – Vad väljer du?”

 1. Emma Says:

  Det är faktiskt konsumentens fel att svenskt lantbruk inte producerar och överlever. För som det ser ut idag går många lantbruk back i ekonomin eftersom konsumenten väljer importerade varor, eftersom konsumenten köper mer chips och godis istället för mjölk och ost. Nu generaliserar jag och givetvis finns det de som väljer smart och JA, jag håller med om att ibland kan det importerade ekologiska valet vara bättre än det svenska men det gäller att se till en annan vinkel av bilden också. Anledningen till att det subventioneras är att konsumenten väljer andra alternativ direkt då priset höjs med ngr kronor i affären. För att jordbruket ska överleva utan subventioner måste priset i affären få öka med ngr kronor. De alternativ som då finns att köpa till billigare pris är tillverkat i länder med lägre omkostnader och ibland sämre avtal och kontroller. Sverige är ledande inom djurhållning, kontroller och kvalite oavsett om det gäller ekologiskt eller inte, och genom att stötta det svenska lantbruket gynnar man miljön i minskade transportsträckor samt att det bidrar till att vårt näringsliv utvecklas. Som konsument bör man välja svenska alternativ då det finns men givetvis har du rätt i att utbudet kan bli bättre. Men om konsumenten inte väljer svenskt i de alternativ som finns så är det få lantbrukare som vågar eller ens kan starta verksamhet med nya alternativ.

 2. lottabrinck Says:

  Jag köper alltid svenskt kött och nästan alltid ekologiskt. Det har jag råd med eftersom jag väljer bort, i mitt tycke, en massa onödigheter som svenska: tomater, babyspenat på vinter/våren, pressad limmad skinka och fabriksbakat bröd med en massa konstighter.

  Men så länge inte Svensk jordbruk kan producera bönor och linser köper jag importerat med gott samvete. Eller tycker du att jag istället ska köpa fläsk av svenska grisar uppfödda på importerad soja och majs? Och kolla grönsaksdiskarna idag; tror du att du skulle ”överleva” på det torftiga utbudet som det svenskodlade är?

  Sedan detta inlägg har jag fått reda att inte ens Lantmännens bruna bönor enbart innehåller svenska bönor. Det är i det närmaste omöjligt att köpa svenska bönor och möjligheten till eko är ännu svårare. Varför finns ingen vilja att odla något annat än spannmål och raps? Efterfrågan finns.

  Jag köper gärna svenskt men då får banne mig utbudet bräddas rejält. Att enbart äta svenskt är hälsovidrigt i dagsläge.
  När Viola Adamsson och Uppsala Universitet lanserade sin nordiska kost var de tvungna att bredda utbudet till ”det som skulle kunna odlas i norden”. Hade de valt enbart de som vi idag producerar i Sverige så hade kosten inte varit möjlig.

  Om det går att sälja svenska giftdränkta jordgubbar till överpris på sommaren borde det kunna gå att sälja svenska grönsaker av hög kvalitet resten av året. Kooperativet Torfolk började sin framgångsrika bana med att odla och sälja sockerärter någon gång på 80-talet. Skälet för just sockerärter var att det kunde man få rejält, tillräckligt betalt för…

  Varför är de så ensamma? Efterfrågan finns. Findus letar efter svensktodlat med ljus och lykta.

  Vilket stöd får egentligen svensk trädgårdsodling? En hundradel mot vad spannmålsodlarna cachar in eller handlar det om en tusendel? Eller finns inget stöd överhuvudtaget? Det behövs en ny jordbrukspolitik med konsumentens hälsa och miljön i centrum.

 3. Klimatmat: en utvärdering « Helenas Funderingar och Skryt Says:

  […] att kunna göra ännu bättre val. Anna länkar för övrigt till matjournalisten Lotta Brincks inlägg i ämnet och det är onekligen en intressant […]

 4. Kinna Says:

  Att köpa svenskt innebär att arbetstillfällen skapas i flera led dvs det är inte bara bonden som överlever utan även transport, lager, slakteri osv. Jag har hört att det är uppemot 6 led som jordbruksnäringen ger jobb till. Med fler arbetstillfällen blir det bra ringar på vattnet att producera mera.

  Att inte köpa varor som inte går att producera här är självklart rimligt. Men i den utsträckning det finns och det är i säsong tycker jag iallafall att det är ett naturligare val att välja svenskt framför utländskt. Det är en utmaning och ger också en variation i mathållningen. Framför allt att få se fram emot primörer under det varmare halvåret och lära sig konserver, frysa, torka för den andra halvan.

  Det Emma skriver ovan ”Sverige är ledande inom djurhållning, kontroller och kvalite oavsett om det gäller ekologiskt eller inte, och genom att stötta det svenska lantbruket gynnar man miljön i minskade transportsträckor samt att det bidrar till att vårt näringsliv utvecklas” stämmer. Dessutom har ingen bonde har råd att lägga mer pengar än nödvändigt på varken ogräsbekämpning eller t ex konstgödsel.
  Att bearbeta jorden mekaniskt dvs att köra ut med traktor och redskap i odlingar som är ekologiska kostar också på miljön, i form av mer utsläpp vilket kan vara något att tänka på. Mekanisk bekämpning måste ske fler gånger än att bekämpa med ogräsmedel en gång på vår och försommar.

  Det här är några av anledningarna till varför jag försöker köpa svenskt så mycket jag kan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: