Surdeg till jul – del 3

Dags att arbeta in vetemjölet i den nu bubblande rågdegen.

Jag smular ner ½ paket (25 g) jäst och rör ner ½ dl rapsolja. Arbetar in 14 dl stenmalet vetemjöl och arbetar länge, 10 minuter i maskin. Blir degen för kladdig arbeta in 2-3 dl vetemjöl och tillsätt 2 tsk salt. Arbeta i ytterligare några minuter.

Täck med bakduk och låt degen jäsa i 2-3 timmar tills den höjt sig rejält, nästan dubbel storlek. Du kan låta degen jästa i ytterligare 7-8 timmar om det pasar dig bättre – denna näst sista jästid kan aldrig blir för lång…

Ta upp degen på bakbordet knåda mycket lätt/ forma till 2 limpor eller lägg i korgar. Täck med duk och låt nu jäsa i 1 ½- 2 timmar (hur länge beror på förra jästiden och hur varmt det är i köket) tills degen snabbt jäser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.

Grädda i 12-13 minuter i 250 graders ugnsvärme, sänk till 200 grader och grädda i ytterligare 40 minuter. 

Låt svalna under bakduk. Brödet blir bäst 12-24 timmar efter att det gräddats.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: