Bästa pepparkaksdegen?

Detta är en recept som jag använt när jag bakat med mina ungar och andras barn. Smakar mycket kryddor men är framföralllt härligt lättkavlad och underbar att arbeta med. Eftersom smörmängden är ganska liten blir kakorna ljusbruna…Öka mängden vetemjöl om du vill använda den till pepparkakshus.

En stor sats (går utmärkt att halvera): 150 g smör,2 dl mörk sirap, 5 dl socker, 2 msk vardera av malen kanel, ingefära och kryddnejlikor, 2 tsk vardera av malen kardemumma och pomeransskal, 2 krm malen kryddpeppar (mest för att det kallas pepparkakor), 2 dl vatten, 1 msk bikarbonat, 15-16 dl vetemjöl

  • Gör så här: Rör rumsvarmt smör, sirap och socker smidigt. Rör i kryddorna. Blanda väl.
  • Tillsätt vatten och fortsätt att röra.
  • Blanda bikarbonaten med mjölet och arbeta in mjölet i degen. Arbeta degen smidig. Den ska vara ganska lös.
  • Låt vila i kylskåp minst 1 dygn.
  • Provbaka gärna en kaka. Så vet du hur mycket mjöl du ska arbeta in alternativt använda vid kavlingen.
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Baka ut degen. Ta ut en liten bit i taget från kylen och som sagt var arbeta in lite mer mjöl om du tycker att degen är för kladdig.
  • Grädda i 5-10 minuter och låt kakorna svalna på galler.
  • Förpacka de avsvalnade kakorna i burkar men vänta med att sätta på lock till dagen efter.

Fler tips hittar du i inlägget nedan.

Vill ni se ett fint pepparkakshus bakat på degen ovan? Titta här. Det är ingen kyrka utan vårt sommarhus + ett extra torn…

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: