Mustig grytan med rotfrukter och smakrik korv

Korv är bra mat ur miljö- och klimatsynvinkel. Korv görs delvis på kött som inte kan användas på andra sätt. Det är frågan om ” från nos till svans” mat. 

En korv eller två sätter sprätt på alla rotfruktsgrytor. Välj  en korv med hetta, mycket kryddor och smak, så behöver du inga stora mängder. Grytan är en allt i ett gryta så den ska ihop koka så att alla smaker gifter sig.

Servera med ett grönsaksströssel; Ett hack av citron, purjo, persilja och stjälkselleri ger en fräsch, syrlig brytning till anrättningen.

Det här behövs till 4 portioner: 250-300 g Chorizo- eller annan kryddig korv, 2 msk rapsolja, 2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor, 500 g blandade rotfrukter som t.ex: kålrot, morot, palsternacka, persiljerot, 6  mellanstora potatisar, 1-2 krm chili flakes, 1 tsk hela spiskumminfrön, 1 burk hela eller krossade tomater, 1 dl rött vin (om du har), 1 tsk salt. Grönsaksströssel: 1 dm purjolök, 1 stjälk selleri, persilja, ruccola eller annat grönt, grovhackat 1 dl, skalet av 1 citron

  • Gör så här: Skala löken, rotfrukterna och potatisen. Skär i mindre bitar; Desto mindre ju snabbare koktid. Potatis, palsternacka och persiljerot kokar snabbare än kål- och morot så gör dem något större.
  • Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs chili flakes, spiskummin med löken någon minuter för mesta smak.
  • Tillsätt rotfrukterna och potatisen. Häll på tomaterna och ev. vinet. Koka upp och låt koka några minuter.
  • Skiva korven och lägg i den.
  • Låt koka tills alla rotfrukterna och potatisen är riktigt mjuk cirka 20 minuter.
  • Smaka av med salt först mot slutet när du vet hur mycket smak och sälta som korven ger. 
  • Medan grytan kokar gör du grönsaksströsslet: Skölj grönsakerna och citronen noga. Riv skalet av citronen och finhacka de övriga ingredienserna.  Blanda. (Skiva citronen och smaksätt bordsvattnet med den.)
  • Servera strösslet över och vid sidan om grytan.

Ps: En lättare rödvin eller ännu hellre en smakrik ale smakar utmärkt till grytan…Kanske bra fredagsmysmat.

Ännu ett recept som du hittar på Mumsmiljömat.se

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Mustig grytan med rotfrukter och smakrik korv”

  1. hacker facebook Says:

    hacker facebook

    Mustig grytan med rotfrukter och smakrik korv | Lotta Brincks matblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: