Kostråd för hållbar utveckling; Vem driver frågan, egentligen?

I en stort anslaget inlägg på SvD Brännpunkt ”Vi sprider kostråden som regeringen stoppade” menar organisationerna Naturskyddsföreningen, ABF, Sveriges Konsumenter, tankesmedjan Dyrare mat.nu att de är drivande i frågan om mat som är hållbar: dvs klimatsnål och miljöskonsam och dessutom är hälsosam för det stora flertalet.

Stämmer det? Är de verkligen drivande? Visst de ger möjlighet att läsa matvalen i orginal men Översvämmas deras tidningar och hemsidor av tips på klimatsmarta livsmedel? Delar de generöst med sig av recept som både är hållbara för världen och den enskilde: Livsmedelsverket klimatsmarta livsmedelsval följde ju också livsmedelsverkets allmänna råd om vad som är näringsriktigt…Det räcker inte med teori. Praktiken, mina vänner, det är den som betyder något. Inte vad vi säger utan vad vi gör.

Det är verkligen inte lätt att skapa recept som är klimat-och miljövänliga, följer de nordiska näringsrekommendationerna och dessutom är riktigt läckra. Tips på små sallader toppade med nötter eller pasta med pesto gills inte. Det är inte mat som man kan livnära sig på i längden. De ger varken tillräckligt med energi eller näringsämnen. På samma sätt som mysiga grytor med stora portioner kött (även om det är från betande djur) eller gratänger med många nävar ost (även om det är västerbottenost) inte är bra val eftersom de varken är klimatsmarta eller nyttiga.

Fler bra recept med baljväxter, närodlade rotfukter och frilandsodlat grönt behövs. Tips på hur man kan skippa ris till förmån för annat spannmål; ris är ju den i särklass mest klimatbelastande spannmålet, i klass med kyckling och fläskkött. Och var finns infot om att vi köket slösar med massor av energi; ugnen är en stor bov. Vem driver frågan om etableringen av stora matpalats som kräver bil? Matpalats som slår ut små närbutiker. Största enskilda transportkostnaden är trots allt den mellan butik och hem.

Hör av er om ni har några lösningar! Tyck och ryt!

Annonser

Etiketter: , , , , ,

3 svar to “Kostråd för hållbar utveckling; Vem driver frågan, egentligen?”

 1. CrimsonAnna Says:

  Något som gör mig besviken när jag läser Icas textlagare är att varje gång de får prova matvete och mathavre så ratas det. Någon gång för att det var för mycket att tugga. För mig är det en fördel-hur kul är egentligen ris som är färdigtuggat när man stoppar det i munnen-jag tipsar helt klart om att byta ris mot mathavre/vete. Kornris var inte min likör.

  Hur är det Lotta, är havregrädde bra klimatmässigt? Brukar byta grädde mot det i recept för att inte överdosera mjölk.

 2. lottabrinck Says:

  Visst är det trist att så få trots allt upptäckt hur gott det är med alla dessa ”nya” gryner som kan ersätta ris. Min favorit är kamutvete och så är jag svag för mathavre. Bulgur och dinkelkorn är inte heller dumt. Och så har jag kokt en mycket god ”tomtegröt” på matkorn.
  När det gäller havregrädde tror att det är bättre än kogrädde – Allt som går genom ett djurs mage förlorar ju mycket energi. Och havregrädde orsakar ju inte heller några metangas utsläpp.
  Vad som är helt klart är dock att havregrädde är mycket, mycket nyttigare.

 3. CrimsonAnna Says:

  Kamutvete är mycket gott-jag tänker dock på att mathavre är ju lite extra bra då det odlas i Sverige och betaglukanerna förstås:)

  Tack för havregräddstipset-i de fall där det går (dvs. 80%) byter jag ut det. Tycker också att det ger en lättare känsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: