Östersjötorsk i frysdiskarna

Säga vad man vill om Findus men duktiga är de på att plocka fram MSC märkta fiskar och sälja dem till oss. Tack för det!

MSC märkt innebär att fisken fiskas av uthålliga bestånd och på ett sådant sätt att fisken inte hotas av utrotning. Nu är det förstås inte bara Findus som jag kan tacka för att jag idag kan köpa Östersjötorsk i frysdiskarna. De är också vi konsumenter som vägrat Östersjötorsk i närmare 10 år som kan sträcka på oss; Vår bojkott har burit fångst! Och inte att  förglömma arbetet med begränsade kvoter som skett överstatligt. Tillsammans går det att förändra och förbättra!

Fick i min hand ett paket av just Findus Östersjötorsk (se ovan). Och vad blev det av fiskarna? En ganska oplanerad rätt som jag gjorde enligt följande; 

  • Lät fisken halvtina från morgon till kväll i kylskåp. Tog ut framåt middagstid och strödde salt över.
  • Värmde ugnen till 225 grader.
  • Kollade grönsakslådan; Hittade ett par lökar, en paprika, lite kokta sockerärter och gröna bönor ( det sista från trädgårdslandet vid Fäbodtjärn?), några minder tomater som sett sina bästa dagar…(Bonusmat med andra ord, eller resträtt som somliga hellre säger.) Vad som fanns/finns spelar faktikst inte så stor roll för just detta recept. Men rejält av grönt bör det vara.
  • Fräste det gröna frutm tomaterna någon minut i stekpanna. Täckte en hel ugnsform, la på tomatklyftor och en näve svarta oliver.
  • Veck ihop/delade de ganska stora torskfiléerna (ca 130 g) och la dem ovanpå det gröna.
  • Stekte sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter(kolla att fisken är vit och fast).
  • Strödde över strimlat citronskal, svartpeppar och pressade över citron.
  • Och till det; fin färsk kokt potatis från, just det; Fäbodtjärn.
  • Mums och miljövänligt!

Ps: självklart kan du ta färsk torskfilé eller annan god vit fisk. Men se att den inte är utrotrningshotad. Välj gärna Krav eller MSC märkt fisk. Kolla WWF.s lista.

Pss: Ett utförligare recept kommer på en mat- och miljösajt så småningom…

 

 

 

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: