Blomkål med ost- och persiljesås

Låt oss fira Meat free Monday med en riktig nordisk klassiker; Kokt blomkål med en lätt sås av ost och persilja. Visst är det väl lätt att glömma alla gamla godingar för nya spännande recept. Och det är synd för våra nordiska klassiker är ofta hälsosam, närodlad och klimatsmart mat.

Det här behövs till 4 portioner: 1 stort blomkålshuvud (ca 800 g), 2 dl mellanmjölk, 3 msk vetemjöl, 100 g  (2 – 2,5 dl  riven) lagrad (gärna mager) ost, en rejäl ruska persilja, salt, peppar, 2-3 msk pressad citron.

  • Gör så här: Börja med att koka blomkålen precis mjuk i vatten som knappt täcker. Låt blasten koka med om den är fin. Häll av kokvattnet i en skål som ska rymma den kokta blomkålen. När skålen är varm, tar du undan 2-3 dl kokvatten och häller bort resten. Och lägger i kålen.
  • Dags att göra ostsåsen: Koka upp mjölk och 2 dl av kokvattnet med vetemjölet. Vispa medan såsen kokar upp och låt koka några minuter.
  • Drag från värmen och tillsätt riven ost, ca 1- 1 ½ dl finhackad persilja samt pressad citron. Smaka av med salt och peppar. Späd med mer vatten om du vill ha en lösare sås.
  • Häll ostsåsen över blomkålen. Värm på i mikron om blomkålen kallnat.

Vanligtvis tycker jag att en skiva god, riktigt falukorv smakar bra till men eftersom det är Meat free monday avsluter jag istället med en bönsallad på stora vita bönor, syrligt äpple, blekselleri i små bitar, grovt riven grönsallad samt några rostade valnötter. Blanda en dressing av koncentrerad äppeljuice, timjan och god olja (om möjligt valnötsolja) och skvätt över. Ta inte för mycket det ska inte bli kladdigt!

Låter det gott? Håll utkik efter en ny mat- och miljösajt som kommer om några maånader!

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: