Torsk med mosaik av guldrötter

Kokt torsk kan vara förödande tråkigt; vem minns inte skolårens  torra, trådiga och hårda fiskbit. Koka den precis så att den stelnar och rimma firren gärna i förväg så blir den trevligt skivig.  Färsk fisk är alltid bättre men tyvärr är det svårt för många att få tag på. Jag brukar ”halvtina” fisken i kylskåp och låta den tina klart i en saltlake.

Just den här gången serverade jag torsken med ett fint hack av morot, kålrot och gulbeta (rödbetans gula och milda släktning). Smaksatte med dillfrön (se gårdagens inlägg), chili flakes, vitlök och fräste i olivolja. Och kallade det för mosaik istället för hackat fräs. Orden har betydelse.

Det här behövs för 4 portioner: 400 g torskfilé, 1 msk salt, 200-250 g (1 stor) morot, 200-250 g  (½ mindre) kålrot, 200-250 g ( 1riktigt stor) gulbeta, 1 stor vitlöksklyfta, 2-3 msk olivolja, ½ tsk chili flakes, 2 tsk dillfrön, 1 tsk salt.

  • Gör så här: Tina fisken. Låt den gärna halvtina i kylskåp innan du lägger den i en saltlag av 1 liter vatten + 1 msk salt. Helt optrinad krävs 1 timme, halvtinad torsk behöver bara 15 minuter.
  • Skala och skär rotfrukterna i mycket fina tärningar.
    Skala och hacka vitlöken.
  • Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Lägg i rotfruktstärningar. Krydda med chili flakes och dillfrön.
  • Fräs under omrörning på medelvärme tills rotfrukterna mjuknar. De ska inte ta färg. Lägg på lock eller skvätt över lite kallt vatten om de bränns.  Efter ca 10 minuters stekning är rotfrukterna tillräckligt mjuka. Smaka av med lite salt.
  • Koka upp salt/rimningslagen. Lägg i torskfiléerna. Låt koka upp igen och koka någon minut.
    Dra från plattan, ställ på träskärbräda, lägg på lock och låt efterkoka i 5 minuter.
  • Servera den kokta fisken med de stekta rotfrukterna, kokt och gärna pressad potatis samt en klyfta citron eller lime. Sallad som förrätt eller färsk frukt som avslutning.

Ps. Visst är det väl härligt att numera kan man njuta torsk med gott samvete. I alla välsorterade livsmedelsbutiker finns MSC och kravmärkt torsk. Det hjälper att ställa krav på miljö- och klimatsmart mat.

Om några måndare kan du hitta detta recept på en ny mat- och miljösajt nära dig.

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Torsk med mosaik av guldrötter”

  1. gunilla Says:

    Kul att se dig i farten igen. Ditt torskrecept låter superbra, ska pröva. Men oftast hittar jag färsk torsk på Coop i Enebyberg, tack och lov.
    Något man verkligen ska undvika, trots alla certifikatsmärkningar är Lidls s k fiskpinnar, som består av ett mos innanför paneringen. Huga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: