Höst wok med renskav

Renskav är som gjort för att woka: Redan finstrimlat och i lagom stor mängd för fyra… Woka är bra fredagsmysmat tycker jag; går någorlunda snabbt och smakar utmärkt till ett glas rött. Servera woken med kokt bulgur om du som jag undviker ris av klimatskäl…

Det här behövs till 4 portioner: 1 paket djupfryst renskav (ca 290 g),  1 stor röd lök, 2 vitlöksklyftor,  2 morötter, 1 stor eller 2 små rotpersilja eller palsternackor, 2 syrliga mindre äpplen, 200 g färsk eller 2 ½ dl förvälld svamp, 2 msk rapsolja,  100 g( 2½ dl) gröna ärter, 2 msk sweetchilisås, 2 -3 tsk sojasås, lingon eller röda vinbär

  • Gör så här: Förbered grönsaker och rotfrukterna: Skala rödlöken och vitlöken. Skär rödlöken i tunna klyftor och vitlöken i tunna skivor. Skala morötterna och rotpersiljan. Skär moroten i tunna slantar och rotpersiljan i tunna strimlor.
  • Skölj men skala inte äpplena. Skär bort kärnhuset och skär därefter i tunna klyftor.
  • Skölj svampen och dela i mindre bitar.
  • Hetta upp hälften av oljan i en stor stek- eller wokpanna. Lägg i renskaven och fräs/dela det otinade blocket tills kött fått lite färg. Ta upp köttet.
  • Hetta upp resten av oljan. Lägg i rödlök, vitlök, morötter och rotpersilja. Låt woka under ständig omrörning tills grönsakerna börjar mjukna.
  • Vänd ner äppelklyftorna mot slutet och den skivade svampen. Skätt ev. över kallt vatten lite då och då så att inte grönsakerna bränns.
  • Vänd till sist ner de gröna ärterna.  
  • Lägg i köttet. Ringla över sweetchili sås och soja. Blanda om. Garnera med en näve eller två frysta eller färska lingon eller vinbär. Eller klipp över färsk koriander eller timjan.

Vegtips: ersätt renskaven med strimlor av tofu eller tempeh som du steker knapriga…

Ännu ett mumsigt recept från den nya mat- och miljösajten som är i antågande.

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: