Laxsoppa på en spik

Häromkvällen kokade jag en av mina verkliga favoritsoppor; en  bonussoppa på ett laxskrov från frysen. Fyllde på med morötter, potatis, lök, zucchini och en blandning av årets sista (?) sockerärtor, gröna ärtor och gröna bönor. En skvätt vin från helgen gav soppan det där lite extra.

Varför jag kallar det bonussoppa. Ja, det är ju bonusmat; Mat som redan är betald och nästan klar…Självklart kan man göra soppan på annan fisk och andra grönsaker. Se bara till att fylla på med en rejäl mängd potatis eller baljväxter så att soppan verkligen mättar. Tunna grönsakssoppor gör få glada och definitivt ingen mätt .

Ps: Rensa alltid bort gälarna från fiskhuvudet, helst innan du fryser in, det smakar inte gott. Resten går att använda.

Det här behövs till 4 portioner: 1 laxskrov eller ca kokt lax 200-250 g, 5 dl vatten, 1 tsk salt, 5 korn svartpeppar, 1 stor morot,  4 mellanstora potatis, 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta,  1 stjälk blad- eller en bit  rotselleri, 1 bit zucchini, 1 msk rapsolja, 2 dl ca 150 g gröna ärter, gröna bönor och/eller sockerärter, 1,5 dl vitt torrt vin, salt, peppar, dill antingen 1 msk färsk/fryst hackad eller 1 tsk dillfrön.  

  • Gör så här: Lägg laxskrovet i en kastrull. Häll på vatten så att det kanppt täcker. Tillsätt salt och peppar. Låt koka försiktigt till fiskköttet lossar från huvud och ben.
  • Förbered resten av soppan under tiden: Skala och slanta moroten. Skala och strimla potaisen. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla bladsellerin. Strimla zucchinin.
  • Fräs grönsakerna utom zucchini och ärter lätt i olja.
  • Rensa fisken. Sila buljongen genom en trådsil; ta inte med den grumliga bottensatsen.  
  • Häll fiskspad och vin över grönsakerna. Sjud tills grönsakerna börjar mjukna. Låt zucchini och ärter/bönor koka med de sista minutrarna. Lägg också i dillfrön men spar de färska/frysta dillen.
  • Smaka av; det kan behövas mer salt och peppar.
  • Tillsätt fisken och låt allt bara bli varmt. Strö över dillstrån.

Gillar du soppan? Vill du ha fler recept? Håll utkik innan hösten övergått till vinter kommar en ny spännande sajt med massor av läcker, klimatsnål och ekologisk mat.

Etiketter: , ,

Ett svar to “Laxsoppa på en spik”

  1. Lina Says:

    Hej Lotta, jag undrar hur du ser på grönsakslådor från exempelvis Årstiderna. Det är ju bra med närodlade och ekologiska grönsaker men de ska ju också köras ut till alla hushåll som beställer dem, vilket har en stor miljöpåverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: