Bästa vegburgarna gör du själv

Hurra idag är det Meat free Monday: Här kommer ett superbra recept på hamburgare av sojabönor och sojamjöl. Jag är riktigt, riktigt stolt över smaksättning. Själva blandningen av sojabönor, sojamjöl och potatis är det inget speciellt med…

Det här behövs till 8 ganska små burgare:

4 dl kokta Sojabönor eller1,5 dlokokta, 1 stor Gul lök,  2 dl finriven rå potatis, 1 dl Sojamjöl, 1,5 msk Sojasås, 1 krm Svartpeppar, olja, Hamburgarbröd, Salladsblad, Tomatskivor, Rödlök i strimlor Sås: 1 dl Gräddfil, 2 msk Ketchup, 1 msk mild Curry, 2 krm Salt,  ev, chilipeppar

  • Gör så här: Grovhacka hälften av sojabönor och finhacka hälften.
  • Finhacka lök antingen förhand eller i matberedare. Ju mer finhackat desto lättare håller burgarna ihop samtidigt är det trevligt med en lite grov konsistens.
  • Blanda/kör i matberedare med mycket finriven potatis, sojamjöl, sojasås och peppar.
  • Forma till platta burgare med händer fuktiga av vatten.
  • Hetta upp oljan i en stekpanna, gärna med nonstick beläggning. Stek på medelvärme tills burgarna blivit vackert gyllenbruna.
  • Rosta bröden.
  • Lägg ihop burgarna med salladsblad, tomatskivor och finstrimlad rödlök.
  • Servera med en dressing av gräddfil, ketchup och curry.  

Ps. Även om sojabönorna är importerade; de mesta sojabönor för konsumentkonsumtion odlas i Europa, är det klimatsmartare än att äta nötkött. Det krävs nästa 10 kilo sojamjöl för 1 kilo nötkött! Kravmärkt soja är inte genmanipulerad. Ät längre ned i näringskedjan.

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: