Ljuvlig lammlever med svamp

Hösten närmar sig, tyvärr men med den också favoritmaten; Lammlever.

Var femte år försöker jag göra reklam för lammlever i spalterna, med magertv resultat. Svårt att förstå varför. Lammlever är synnerligen läckert. Smakar mycket lever utan att för den delen vara frän som svinlever och vissst känns väl lammlever mindre reningsorgan än svindito? Lever är mager, protein- och mineralrik mat. Och den enda animalen  (förutom bröstmjölk) som innehåller Vitamin-C  och dessutom ett helt koppel av olika Vitamin-B.

Hittade min lammlever på Ica Supermarket Kista till det facila priset av 23:50 kilot. Delikatess som är billigare än t.om. strömming! Och mycket godare om ni frågar mig.

Så H. och jag frossade i lammlever med fräs av purjo, skogschampinjoner, vitlök och kokt mathavre.  

Det här behövs till 4 portioner:  400 g lammlever, 3 dl mathavre , 250 g (3/4 liter) färsk svamp, en stor bit purjo med både det vita och gröna ca 200 g, 2 vitlöksklyftor, olivolja,  kapris, ½ dl hackad persilja alt. 1-2 pellets fryst hel spenat, salt, peppar, smör till leverstekning, citronklyftor   

  • Gör så här: Börja med att koka mathavren enligt paketet. Men öka portionsstorleken till 3/4 dl.
  • Skölj svampen. Skär svampen i grova skivor. Lägg i kastrull, lägg på lock och sätt på hög värme så att svampen får smälta i eget spad.
  • Snitta purjolöken, skölj mellan bladen och strimla. Skala och strimla vitlöken. Lägg i kastrullen med svamp.
  •  Ta bort locket från svampkastrullen. Låt mesta vätskan koka birt. Tillsätt lite olja, persilja och smaka av med salt och peppar.
  • Skölj, torka av levern och skär bort stora kärl och sega hinnor. Skär på skrå till ca halvcentimeter tjocka skivor.
  • Stek i smör på hög värme. Bränn inte men levern ska får fin färg. Salta, peppra. Drag från värmen. Låt stå en kort tid i pannan så fördelar sig värmen i levern och den blir lätt rosa men ändå genomstekt.
  • Blanda mathavre med fräset och servera genast med lammlever.
  • Strö över stor, god kapris och gör som kring medelhavet pressa citron över.
  • Mums säger jag bara. Och se upp snart kommer detta och andra miljösmarta recept på en ny matsajt nära dig…

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: