Sommarresultat – massor av mangold

Har inte försvunnit helt utan har bara tagit en liten sommarpaus och gjort vad då? Odlat, målat och lagat mat.

Inför flytten från Fäbodtjärn skördade jag än en gång ett lass mangold och en bunke haricots verts. Årets skörd är härligt riklig – vilket odlingsår det är.

Det började sent för för min del. Fäbodtjärn ligger i zon 5. Först i slutet av maj kom de första fröna och potatisen i jorden. Medan mangolden och bönorna fick vänta till juni och Kristi Hi.

Med mycket gödsel och odlingsväv, lagom med regn och en hel del sol har det vuxit så det knakar; har inte räknat ut hur mycket sockerärtor, gröna bönor, mangold och sallad det blivit än så länge. 
Det är frågan om  kilon i frysen. 

Och skördar du hela sommaren genom att klippa/knipsa  av bladen lite då och då samt gröngödsla med nässelvatten och gräsklipp så kan du skörda mangold men också sallad från juli till långt in i september.

Vad gör jag då med all min mangold: Äter förstås och fryser in, hel och hackad. Glöm det där med att förvälla i massor av vatten. Utan gör så här:

  • Häll en bottenskyla vatten i en kastrull , obs bör vara rostfri så slipper du missfärgningar och bismak….
  • Skölj bladen noga, sand brukar leta sig in bland bladvecken. Låt rinna av.
  • Packa kastrullen full med mangoldblad. Koka upp – du hör när det puttra. Vänd så att de översta bladen kommer längst ned.
  • Det räcker med att bladen mjuknar och får en illgrön färg. Så koka inte för länge. 
  • Häll av bladen genom ett durkslag; ta vara på kokspadet. Kyl mangolden snabbt så bevaras alla nyttigheter som folater och andra antioxidanter, mineraler och smakämnen bäst.
  • Packa i plastpåsar och frys in.
  • Eller mixa till fint hack och frys in i plastbyttor och använd som hackad spenat hela långa kalla vintern…

 Vad lagar  jag då av mangolden?

  • Bäst är förstås att bara låta en bunke nyskördade blad smälta ned i en kastrull och äta direkt. Smaksätt med skivad vitlök, olivolja och pressad citron eller
  • blanda med crème fraiche, spetsa med vitlök och timjan och servera till pasta.
  • Hela blad är läckra i en frittata, i en soppa med kikärter, potatiscurry eller fårostpaj.
  • Stora vackra färska blad kan fyllas till dolmar. Eller serveras till fin röding med skummande citronsås.
  • Färska lite spädare blad mixar jag också med lök, salladsblad, vinäger och olja till läcker kall sås att servera till rökt fisk och fin färsk potatis.
  • En näve grovt hackade blad förgyller varje köttfärs- eler böngryta som finns.
  • Den hackade mangolden blir till redd soppa typ spenatsoppa och serveras med ägghalva eller så stuvar jag den till fina syrliga isterband eller panerad fisk…

Här nedan finns ett recept på frittata: Ett recept som du också under hösten kommer att kunna läsa i en alldeles ny matsajt med betoning på miljö, klimat och hälsa… 

Det här behövs till 2 portioner: 3 ägg, 1 gul lök, 2-3 potatisar, 40 g (2 dl) hel mangold, 2 tomater, 1 msk olivolja, salt, peppar. 

  • Skala och finhacka löken. Skala potatisen och skär i bitar.
  • Skölj spenaten och riv grovt.
  • Skölj tomaterna, halvera dem, peta bort kärnorna (lägg i komposten!) och skär i strimlor. H
  • Hetta upp en stekpanna med oljan. Lägg i grönsakerna och potatisen. Rör om.
  • Vispa upp äggen med saltet och häll över.
  • Sänk värmen, lägg på lock och låt omeletten stelna.
  • Servera med en sallad med kokta bönor och tomat så blir du riktigt mätt…

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Sommarresultat – massor av mangold”

  1. CrimsonAnna Says:

    Mangold är en sann sensommarnjutning-delikat i smaken och så vacker:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: