Lax med grönt och citron

Till en snabb middag är de frysta laxfiléerna suveräna tycker jag. Inte lika läckra som färsk lax förstås men rimmar du dem först i saltlake slipper du den där lite härskna bismaken…Dessutom tinar laxen supersnabbt i saltlaken.

Det här behövs till 4 portioner: 4 frysta laxbitar,1½ msk salt, 500 g fryst hel spenat, 250 g gröna bönor (frysta), 1 gul lök, smör eller olivolja till stekning, svartpeppar, citronklyfton. Citronsmör: 2 msk smör eller bordsmargarin, citronskal, rivet skal av ½ citron, ½ dl finhackad persilja + timjan, 2 tsk dillfrön

Gör så här: Lös upp 1½ msk salt i 1 liter ljummet vatten. Snabbrimma laxen genom att lägga ner de frysta filéerna i saltvattnet. Efter 30 minuter är laxen tinad.

Gör örtsmöret: Blanda mjukt bregott, smör eller bordsmargin med rivet citronskal, finhackat kryddgrönt som persilja, timjan o.dyl. Rör i dillfrön. Förvara kallt tills det är dags för servering.

Förbered grönsakerna: Häll en bottenskyla vatten i en traktörpanna. Lägg i hel spenat, gröna bönor och skivad gul lök.
Värm på svag värme tills grönsakerna är varma. Grönsakerna smakar så mycket att inget extra salt behövs.

Hetta upp smör eller olivolja i en stekpanna. Torka av filéerna. Stek dem på hög värme tills de är i stort sett genomstekta. Peppra.

Lägg laxfiléerna ovanpå det gröna.
Klicka över örtsmöret. Lägg på lock så att smöret börjar smälta något.
Servera med kokt potatis och citronklyftor.

Receptet kommer också att finnas i en ny mat- och miljöhemsida som kommer till hösten…Håll utkik

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: