Några nävar bär fixar hälsan

Enligt Klas Sjöberg, gastroenterolog på Lunds universitetssjukhus, förklarar att 50 g dvs drygt 1 deciliter jordgubbar eller andra bär om dagen har hälsoeffekter. Bär skyddar mot hjärt&kärlsjukdomar, cancer och kanske särskilt mot prostata- och bröstcancer. De förstärker dessutom immunförsvaret, nog så viktigt i dessa dagar då vi ska spara på antibiotika, och ger bättre minne.

Härligt! Bären behöver inte ätas färska. Det duger med såväl frysta som sylt med hög bärhalt. Fast färska kräver ju inget extra socker och inget extra fett! Så passa på att frossa i färska bär nu när säsongen börjar.

Bra att veta är att ekologiska håller högre halt av antioxidanter – det är tuffare att vara ekoplanta det kräver mer skyddande antioxidanter. Eko innebär inte heller kemiska bekämpningsmedel. Antioxidanterna är ju de mikronäringsämnen som anses vara extra hälsosamma. En effekt som ofta glöms bort vad gäller bär; ju mer bär du äter desto mindre plats finns för ohälsosam mat!

Tyvärr är det ju så att svenska (och utländska) gubbar bekämpas med stora mängder gift. Varje år säljs partier där gränsvärdet är för högt! Och när väl kemikalieinspektionen klagar och försöker förbjuda vissa medel, klagar branchen och får förbudet hävt! Visst är marginalerna små för odlarna men ska vi verkligen som konsumenter vilja betala mer för svensk kvalitet måste också kvaliteten var bättre och giftresterna mindre! Vad är det annars för mening att välja svenskt! Även vad gäller bär är inte transporterna den stora miljöbelastningen.

Tyvärr är det svårt att få tag på ekologiska jordgubbar: Håll utkik i lokalpressen. Och det är ett verkligt merarbete att odla ekologiskt läs här Kravtips.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: