Årets jordgubbsrätt med fläskfilé, getost, sparris

Jordgubbssallad med lavendelstekt fläskfilé, getost och sparris har skapats av årets kock: Tomas Diederichsen för Bärfrämjandet.

För bild kolla här:

Det här behövs för 4 personer: 400 g fläskfilé, 1 msk torkad lavendel, rapsolja, smör, salt, 10 röda steklökar, ½ dl jordgubbsvinäger
½ msk socker, 6 vita sparrisar, 5 dl vatten, ½ tsk socker, ½ msk salt, saft från 1 citron, 1 liten fänkål, skal från ½ citron, ½ dl pumpafrön, 1 ½ dl sallat (20 g vardera av frissésallat, ruccola, babyspenat), ½ dl örter (körvel, gräslök, dragon), 100 g getost, 9 jordgubbar

Gör så här:
Putsa fläskfilén. Krydda med lavendel och salt. Linda in det kryddade köttet i plastfilm för att fixera formen.
Baka i ugn på 100 grader tills köttet har en innertemperatur på 58 grader. Kyl ner det färdiga köttet. Ta bort platsfilmen.
Bryn köttet i stekpanna i olja och smör. Skiva upp.
Skala steklöken. Koka mjuka i saltat vatten. Dela lökarna på längden. Glasera löken i en kastrull med jordgubbsvinäger
och socker. Vinägern ska koka in i lökarna.
Skala sparrisen. Skär bort cirka 3 cm av nederdelen. Koka sparrisen i ca 5 minuter i vatten som kryddats med salt,
socker och citron. Låt svalna i lagen. ta upp sparrisen och dela i mindre bitar.
Hyvla fänkålen tunt på längden på mandolin.
Blanda sparris, hyvlad fänkål och rivet citronskal.
Rosta fröna i stekpanna i olja och salt.
Plocka körveln och dragonen. Finhacka gräslöken. Blanda sallat och örter.
Smula getosten över hela rätten
Snoppa jordgubbarna och dela dem i kvartar.
Servera med sallat i botten. Toppa med sparris och fänkål, steklök, jordgubbar, getost och pumpafrön. Allra överst läggas
den skivade fläskfilén.
Garnera gärna med jordgubbsblommor, som går utmärkt att äta.

Hur det smakade! Gott, även om jag har lite svårt med rosastekt fläskfilé. Sitter i huvudet. Skulle jag själv göra denna rätt, skulle jag minska på köttet och öka på jordgubbarna. Och byta rapsoljan mot olivolja! Och inte skulle jag offra några jordgubbsblommor som dekoration – låt dem hellre bli gubbar! Vad är det för fel med andra ätliga blommor från gräslök, gurkört, viol, pensé, maskros.

Veggotips: Allt kan göras vegetariskt och oftast med bra resultat. By fläskfilén mot tempeh (låt den gärna marinera med lavendel, jordgubbsvinäger och en aning soja) och skippa getosten. ¨

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: