Kalcium bevisat bra för starka ben

SR rapporterar om en stor studie från Uppsala som visar att 700 mg kalcium om dagen skyddar mot benskörhet!
Intressant att det nu finns bevis för vikten av kalcium. Också intressant att mängden är lägre än den rekommenderade på 800 mg och att mer inte är bättre!

Typiskt förstås att reportern översatte mängden kalcium i mjölkglas; Tre glas kan förstås bytas mot en tallrik yoghurt, 2 skivor ost samt en rejäl portion mörkgröna blad. Fördelen med mörkgröna blad typ mangold, persilja, grönkål, broccoli, nässlor är att här tas kalciumet upp betydligt bättre än från mjölk! Siffran för de gröna bladen är 60 %. Medan den för mjölk men också sojadryck och andra sojaprodukter bara är 30 %! Mjölk är inte alltid bästa källan till kalcium. Vad än mjölkens vänner säger.

Observera dock att spenat med högt oxalsyrainnehåll liksom sesamfrön är dåliga källor, trots högt innehåll av kalcium! Upptaget är minimalt! Skippa sesammjölk som kalkkälla.

Bra källor till kalcium är också torkade fikon och dadlar, russin, sötmandel, hassel- och paranötter, sardiner (och annan fisk där man äter benen), skaldjur, svarta vinbär.

En förutsättning för att kalcium ska funka som benstärkare är förstås att vi får i oss tillräckligt med Vitamin-D. Skynda ut i solen runt tolv och ladda upp med solvitaminet!

Är du orolig för ditt kalcium intag kan det vara bra att veta att en brist underlättar upptaget! Och att förmycket salt ( natrium) påskyndar den negativa utsöndringen av kalcium.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Kalcium bevisat bra för starka ben”

  1. Anonym Says:

    Hej! Har du någon källa till varför upptaget är dåligt från sesamfrön? Många mixar ju fröna med vatten till sesammjölk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: