Mangosallad – Goi Xoai


En favoritssallad på Seastar Resort, Phu Quoc, Vietnam var mango- eller papayasallad med några små räkor, bläckfiskringar med hackade jordnötter och myntablad.
När mango- och papaya används i en lunchsallad väljer kocken omogna frukter. Ofta blandades papaya också med strimlor av morot – Så dra dig inte för att blanda upp de dyra importfrukterna med morötter! Över själva salladen droppades en sötsyrlig dressing med en aning chilihetta och fisksås. I Sverige hoppar jag också över bläckfiskringarna när tiden är knapp.

Det här behövs till 2 portioner: 1-2 omogna eller knappt mogna mangofrukter + 1 stor morot, 300 g oskalade räkor, ½ dl finhackade myntablad (grönmynta helst), ½ dl jordnötter, en näve mynta. Dressing: 1½ msk färsk pressad lime, 1½ msk ljus fisksås, ½ msk socker, 1 liten finhackad vitlöksklyfta, 1 krm chiliflakes

Gör så här:
* Blanda ihop dressingen.
* Skala mangon och moroten. Skär till fina strimlor med en mandolin eller för hand – Riva på rivjärn blir för mosigt.
* Skala räkorna.
* Blanda fruktstrimlorna med morot, hackad mynta och det mesta av dressingen. Fördela på tallrikar.
* Strö över skalade räkor och lätt rostade, hackade jordnötter.
* Garnera med myntablad och häll över resten av dressingen.

Etiketter: , , , , ,

5 svar to “Mangosallad – Goi Xoai”

  1. Anja Says:

    Älskar de här salladerna! Men är det verkligen mynta – är det inte thaibasilika?

  2. lottabrinck Says:

    Hallå
    Du har säkert rätt! Att det oftast var s.k. Thaibasilika men det varierande faktiskt. Mynta förekom ibland och är vanligare i norr har jag förstått.

    Synd bara att mango och papaya så sällan finns att få till hygglig pris och till hygglig kvalitet i Sverige.

    Någon gång gjordes också salladen på lotusblomsstjäklar! Inte illa det heller. Och dessa är ändå svårare att få tag på – tror jag.

  3. Anja Says:

    Ja det varierar säkert beroende på vad de har tillgång till.

    Den här veckan har ICA haft något de kallar ”mogen mango” – stora, goda, söta mango för 14.90. Helt överraskande smakrika och okej pris. För annars är det ju verkligen inte vanligt… Men när de gör salladerna är det väl oftast på green mango – vilket väl borde vara omogen mango? Så egentligen borde det inte vara så svårt att komma över i Sverige, kan jag tycka.

  4. lottabrinck Says:

    Jag är mangofundamentalist! Tycker att den gula, tunnskaliga med en tydlig ton av ”barrträd” som vi åt i Vietnam och de som ofta finns i Tanzania är bäst är överlägsen många sorter som säljs i Sverige.

    Visst är det green mango – omogen men inte stenhård, träig och smakbefriad som de omogna som jag oftast hittar i Sverige. En god green mango smakar mycket och det enda som skanas är sötman…

    Tror inte att de rödgröna från Latinamerika (och Thailand) som säljs i Sverige används som green mango i hemländerna. Kanske ska man försöka hitta green mango i butiker med Vietnamesisk mat för att få rätt sort?

  5. Anja Says:

    Ja, så kan det vara. Får kika på Möllan.

    Jag är också väldigt kinkig vad gäller mango men TROTS DET var jag glatt överraskad av Icas förra veckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: