Sill a la Kista

Skärgårdssill hade jag tänkte mig göra men eftersom jag inte riktigt vet vad det är gör som vanligt på mitt sätt: Det är en trestegsraket, där det går att hoppa över några steg. Men du hinner till påskaftonskvällen om du börjar nu…

Tre steg om man räknar så här: Lägg hel eller filéer i blöt i 24 till 8 timmar, filéer i ättikslag 8 -12 timmar och slutligen i yoghurtröran ett par timmar.

Det här behövs till en mellanstor sats ca 8 bufféportioner: 2 salta hela sillar/ 4 salta filéer / 6 filéer s.k. minutsill. Ättikslag: 1 ½ dl vatten, 5 msk ättikssprit (12 %), 1 dl socker, 10 kryddpepparkorn, 1 tsk senapsfrön. Yoghurtröra: 2 dl matyoghurt, 2 msk majonäs, ½ dl finklippt dill, ½ dl finklippt gräsklök, 2 tsk söt senap, 2 krm svartpeppar, 1 stor vitlöksklyfta, 4 msk röd rom

  • Gör så här: Blötlägg sillen. 24 timmar för hela urtagna sillar, 6-10 timmar för ben- och skinnfria filéer. Hur man gör kan du läsa här.
  • Koka ihop alla ingredienser till ättiskslagen. Låt den svalna. Även om du gör s.k. minutsill kokar du denna lag.
  • Skölj (dra av skinnet, skär bort ryggebenet och drag bort ben i själva fiskköttet) sillen och skär i centimeter breda bitar.
  • Rör ihop yoghurtsåsen: Rör yoghurt, majonäs och senap till en slät röra. Vänd ner gräslök, dill, svartpeppar och pressa i vitlök. Smaka av. Det ska smaka mycket men inte salt.
  • Klicka i rommen. Vänd ner sillbitar.
  • Häll på glasburk och låt stå och mogna några timmar i kylen.
  • Dags att sätta på påskbordet eller servera som vickning med överblivna kokta ägg och knäckebröd.   

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: