Tjälknöl av lamm

Hemligheten med tjälknöl är att den görs på djupfryst, stenhårt kött som får steka långsamt, långsamt i låg ugnstemperatur. Därefter läggs det heta köttet i en kraftig lag av salt ock kryddor. Köttet ska vara rosarött och blir mycket mört. Utmärkt till lite grövre köttbitar med andra ord.

Jag brukar göra tjälknöl av lamm. Antingen av en urbenad lammstek eller en hel fiol med ben och allt. Enda nackdelen med tjälknöl är det inte blir någon sky att göra god sås på. Så plocka fram från frysen höstens infrysta stek eller köp en svensk fryst stek. Varför du inte ska färskt lammkött till påsk kan du läsa här.

Det här behövs ca 8-12 portioner: 1 ½-2 kglammstek, med eller utan ben. Lag: 1 liter vatten,1 dlsalt, 1 tsk socker, ½ tsk krossad svartpeppar, 2 msk enbär eller rosépeppar, 3 skivade vitlöksklyftor.

 • Gör så här: Värm ugnen till 100 grader.
 • Lägg det frysta köttet i en ugnsform. Sätt i ugnen.
 • Efter 2-3 timmar brukar det gå att sticka in köttermometern mitt i steken.
 • Stek i åtskilliga timmar, uppåt 8-10 timmar till innetemperaturen visar på 60 grader är köttet rött, vid 70 rosa och vill du ha helt genomstekt får du vänta till temperaturen visar på 75 grader.
 • Ta ut steken och låt den vänta medan du kokar upp lagen. Låt den koka i 3-4 minuter.
 • Lägg köttet i ett trångt kärl (om det är benfritt) och häll på lagen som ska täcka.
 • Har du en fårfiol låter du stek och lag svalna något. Lägger steken i dubbla plastpåsar och häller på den avsvalnade lagen. Knyt om noga.
 • Låt kött och lag svalna ytterligare. Ställ svalt därefter i 5 timmar.
 • Häll av lagen. Nu är det dags att njuta steken/fiolen i tunna skivor till en läcker grön potatissallad eller kanske en potatisgratäng. Tunna skivor lamm är också gott till äggröra eller i en klämma.

Ps. Istället för enbär eller rosépeppar är det också gott med rosmarin eller timjan…

Annonser

Etiketter: , , , ,

4 svar to “Tjälknöl av lamm”

 1. erica Says:

  Hej!!
  Måste få protestera lite mot detta. Jag är lammuppfödare av den sorten som föder upp lamm inomhus. Man betäcker tackan på helt naturligt vis, baggen släpps ut till dom helt enkelt. Sen föds lammen i dec-jan. Dom går inomhus i stora boxar med rikligt med ren halm, och eftersom dom är inomhus så har man full koll på att alla mår bra och är friska, det syns direkt om nån är sjuk när man utfodrar. Lammen går med mammorna 2-3månader, dom får till största del hö och ensilage (som ju är gräs), en liten mängd korn och kraftfoder. Lamm är känsliga djur så dom måste skötas noggrant med mycket ren halm, bra kvalitet på fodret och vattent. Jag anser att dom har det snudd på bättre inomhus än utomhus. Man har som sagt jättebra koll på alla (det har du inte på bete), det är jämn temperatur, ingen gassande sol, blåst spöregn, inga myggor-flugor-knott, ingen risk för rovdjursangrepp, inge parasiter. Jag är stolt över det jag gör!!!
  Mvh Erica

 2. Agneta Lindqvist Says:

  Bra att du berättar hur svensk lammuppxödning fungerar.
  Agneta Lindqvist, som gillar svenskt lammkött

 3. Tova Says:

  Jag har testat idag enligt detta recept och det blev massor av sky!! Mycket mer än det brukar när jag hör vanlig tinad stek. Har jag gjort fel tro?

 4. lottabrinck Says:

  Hallå
  Ok vad underligt! Lagen som man lägger den färdigstekta knölen ska inte användas som sky; den är alltför salt.

  Under själva stekningen brukar det bara bildas ytterst lite sky. Om det trots allt bildas mycket sky då beror det på att köttet inte fryst in korrekt. Felaktig infrysning, typ alltför långsam, eller omfrysning gör att det bildas stora iskristaller som spränger köttets muskelceller och mycket vätska läcker ut…

  Hoppas att du fått en ”vettig” förklaring
  Med vänlig hälsning
  Lotta Brinck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: