Inget svenskt lamm till påsk

Lägg ner tanken på färsk svenskt lammkött till Påsk. Svenska lamm föds, om naturen får ha sin gång, någon gång mellan slutet av februari till april.

Med  insemination och ”konstlad” brunst kan tackan också föda på senhösten. Sådana lamm kan bli slaktmogna till Påsk. Men då har de inte betat utomhus utan i första hand ätit kraftfoder i form av säd, majs och kanske t.o.m soja. Det brukar heta att de får gå utomhus. Sanning med modifikation; något bete som ger foder är det i alla fall inte frågan om.

Så vill du ha färsk kött från betade lamm till Påsk: välj import från Australien eller Irland. Det svenska inomhuslamman smakar sällan särskilt mycket så här års…

Själv väljer jag fryst lammkött. Varför inte i form av tjälknöl? Recept kommer strax.

Så även om Svenskt Sigill skryter om sitt fina lammkött; så är det färska sigillmärkta, som just nu finns i butiken, inte från djur som ännu betat några fagra örtesängar. Det fina köttet; som fått smak av naturbetesängar dyker först upp framåt hösten.

Hösten är lammtid i Sverige.

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Inget svenskt lamm till påsk”

 1. Cecilia Hejdenberg Says:

  Vilket skitsnack. Vad vet du om får, lamm, naturbeten, fästingar, inälvsparasiter, krav, döda lamm, förebyggande behandlingar, stympade rumpor mm.

 2. Kristian Says:

  Mycket märkligt. Jag har lammning i dec, jan och de lammen lider minsann inte! Tackorna betäcks naturligt av bagge ute på bete under sensommaren. Väl i stallet får lammen gott ensilage skördat under högsommaren och tillskott i form av kraftfoder. De har en stor vinterhage som de rusar runt i. De har det inte sämre än mina lamm andra som föds i april.

 3. Cecilia Hejdenberg Says:

  Bra där Kristian. Vi har också lamning i december, januari, lammen får fint foder i form av di och ensilage och har rastgård när det blivit några veckor, dom behöver bli lite stora annars risk för räven. Dom är inte färdiga till påsk utan kommer ut på bete. Vi har också haft lamningar på sommaren och det utan hormoner vilket är förbjudet i Sverige men jag vet att det finns dom som använder det. Även de som föds på sommaren utomhus får växa i sin egen takt några kommer tom ut på bete året efter, det blir ett välsmakligt och fin kött av de äldre lammen. Tilläggas ska ju också att lamning utomhus medför en betydligt större risk för både tacka och unge vi d själva lamningen och hos oss kan inte lamm gå på naturbeten pga. fästingar i så fall ska de behandlas och det vill vi undvika men framöver blir vi kanske tvungna till det då vi tappat ett arrende och därmed har färre vallbeten.

 4. Caroline Kindblom Says:

  … och hur tror du att lamm i Australien och på Irland föds upp? Vilka djurskyddsregler gäller i dessa länder?

 5. Jessica Olsson Says:

  Hej Lotta!
  Jag kom in på din blogg när jag sökte efter recept på tjälknöl – det ska jag testa.

  Det bästa lammkött man kan äta i Sverige är det som kommer från lamm som fötts på våren och betat en stor del av sina liv, det håller jag med om. Men det finns inte sådana lamm så det räcker och jag skulle verkligen inte säga att det är bättre att köpa irländskt eller australiskt istället! Vet du att 70 % av de irländska lammen slaktas utan bedövning? Även obedövad kastration är tillåten i många länder, dock inte i Sverige. Både Irland och Australien har ”generösa” regler för transport, i Sverige får djur transporteras max 8 timmar. De lamm som föds upp inomhus får ofta mer kraftfoder än beteslammen men foderstaten är ändå mest grovfoder. Att få tackor att lamma på hösten eller vintern har inget med insemination att göra. Jag kommer att inseminera en del av mina tackor i höst för att få in nya gener, det blir precis samma typ av lammproduktion som när man släpper in en bagge. Vissa raser brunstar året om medan andra (som våra Gotlandsfår) är extremt säsongsbundna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: