Är vi rädda för E-nummer? – Olika slutsatser

I min dator igår hamnade två pressmeddelande på frågan om konsumenternas förtroende för våra livsmedel. Men svaren var de motsatta!

Livsmedelsföretagen meddelar att: Konsumenternas förtroende för livsmedelsföretagen har ökat efter de senaste årens matdebatt.

Medan undersökningsföretaget YouGov Sweden säger: Hälften av svenska konsumenter oroar sig över innehållet i livsmedel.

Vad ska man tro på? Vem talar sanning? Gå till källan samt vem tjänar på budskapet; är två bra journalistiska principer som inte underlättar tillvaron men gör det lättare att ana sanningen.

För läser man längre ner i två pressemaddalenden står att vi är oroliga för tillsatser men aningen mindre än tidigare år. Jag är ingen förespråkare för tillsaser – de flesta är verkligen onödiga- men E-nummerskräcken som brutit ut är överdriven. Jag är rädd för ”riktiga” kemikalier i jordbruket, i vår omvärld, i förpackningar och i maten.

Det är de hormonstörande ämnena, dioxinerna, tungmetallerna m.fl giftiga kemikalier som är de stora hoten mot hälsan! Inte en doft bensoesyra (E-210) eller några droppar citronsyra (E-330).

Alltför ofta rör vi skribenter ihop det hela också; Läste i en tidning från ett välrenommerat förlag; om hur man kan koka egen ärtsoppa så man slipper E-numren E252, E250 samt E300. Men stoppar man på gammalt vis i lite sidfläsk i den hemkokta soppan så får man  med just E252, E 250 och E300. Fläsket är nitritsaltat (E250, E252) och för att motverka nitriten tillsätts askornsyra (vit.C)!

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Är vi rädda för E-nummer? – Olika slutsatser”

  1. Lena Says:

    Ja men visst är det ett helsicke att vara konsument! Vem ska man tro på, kan man lita på det man läser och hur ska man kunna veta om man tänkte rätt? Det är knappt man ens litar på sitt eget sunda förnuft längre.

    Om man står med ena foten i is och andra i hetta lär medeltemperaturen vara ganska ok har jag hört.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: