Linssoppa med pumpa och masala

Välkommen till Linssoppans dag; Idag njuter vi av en härlig mustig linssoppa. Hur den smakar? Det avgör du. Inga rätta eller fel sätt finns att koka en linssoppa. Jag kokar min med inspiration från Kerala, södra Indien. Låt hundra linssoppor koka.

Soppan får sting med Kerala masala, en masala som inte är alltför het och som förutom vanliga kryddor som kanel, kardemumma, spiskummin, svartpeppar, nejlikor, muskot, chili, koriander också innehåller anis. Ta den marsala du gillar bäst eller någon annan curryblandning. Dosera efter behag. Istället för pumpa kan man istället använda en del morot och en del zucchini. Mandarinen kan förstås bytas mot apelsin, viktigt är dock att du ”törs” använda skalet från citrusen…

Det här behövs till 4 portioner: 3 dl röda linser, 400 g fruktkött från pumpa, 1 stor gul lök, 2 vitlöksklyftor, 2 msk kerala masala, 2-3 msk raps- eller annan neutral olja, 1 puck veg. buljonggelé eller tärning buljong, 1 mandarin, ev. salt och peppar. Garnering: rostade pumpafrön, blad av något slag

  • Gör så här:  Skölj linserna noga och rensa bort ev. fula skal. Låt rinna av i trådsil.
  • Skär pumpan fri från skal och skär i knappt sockerbitsstora kuber. Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Stöt masalan i morteln. 
  • Hetta upp oljan i soppgrytan och strö över masalan. Låt fräsa tills det luktar ”Indien”.
  • Tillsätt lök, vitlök och rör om. Blanda ner pumpan och låt fräsa några minuter.
  • Häll på linser, buljong samt 1 liter vatten. Låt puttra under lock i 10 minuter.
  • Skölj citrusfrukten. Riv skalet fint och pressa ut saften.
  • Vänd ner i soppan.
  • Är soppan tillräckligt mosig för din smak? Då är den klar. Späd med kokande vatten om du vill ha en lösare soppa.
  • Jag tycker inte soppan behöver mer salt men smaka du och se vad du tycker. Peppar, svart eller chili, för mer styrka.
  • Garnera med rostade punpafrön – lägg rensade i kall stekpanna och låt rostas medan pannan blir allt varmare – och några snygga, goda blad…

Etiketter: , ,

8 svar to “Linssoppa med pumpa och masala”

  1. CrimsonAnna Says:

    Har du ett recept på Kerala masala? Jag har dessutom skrivit mitt bidrag http://metalmaten.blogspot.com är adressen.

  2. Idag är det linssoppansdag! | Gröna Gaffeln Says:

    […] testa några av de smarriga recepten som finns. Har du ett eget recept kan du tipsa om dessa på Lotta Brinks matblogg där du också hittar recept på en linssoppa med pumpa och marsala. […]

  3. lottabrinck Says:

    Angående recept på Kerala masala. Jag har påsar märkt Kerala masala med mig från ett Indien besök. Ena påsen består av hela kryddor – den använder jag helst och den andra är en mycket finmalen blandning.
    Har försökt att utröna exakt vad de innehåller men inte lyckats…

    När de är slut ska jag göra en blandning av lika delar (tror jag) hel grov kanel, kardemumma kapslar (de gröna), nejlikor, svartpeppar, anis, spiskumminfrön, korianderfrön och en anings aning chili falkes. Stöta ihop och blanda med riven muskot och malen ingefära och gurkmeja.

    I Kerala som i resten av Indien använder de också bockhornsklöver men jag gillar inte doften så det står jag över…

    Hoppas att detta schematiska recept gäller dig något. Det viktiga är att det inte blir för hett. Den mustiga kryddsmaken ska dominera.

  4. CrimsonAnna Says:

    Den måste jag röra ihop någon gång-blir det inte kerala masala så får det bli annalotta masala 🙂

  5. lottabrinck Says:

    Absolut, det måste du göra – Ingen masala är så god som den man rör ihop själv! Är helt övertygad om att din masala blir bäst.

    Vilken bra idé det var med linssoppans dag! Hurra för oss.

  6. Moma's Kitchen Says:

    Soppan låter jättegod, jag använder mycket citrus och zest, fast mandarin har jag snålat med, det ska testas! Kul initiativ till Linssoppans dag förresten, jag hoppas att vi fortsätter på samma tid, samma plats- nästa år!

  7. lottabrinck Says:

    Absolut! Samma tid, samma ämne men gärna även också i gammelmedia.

    Låt oss göra ”Linssoppans dag” till en återkommande tradition.

  8. lottabrinck Says:

    Ps. att det blev just mandarin i soppan ovan berodde på att det inte fanns ekologiska apelsiner.
    Jag har svårt numera att använda zest av icke ekologiska citrusfrukter…Känner hur antimögelmedlet kliar i gommen och ser alla förstörda händer på fruktplockarna framför mig.

Lämna ett svar till lottabrinck Avbryt svar