Linssoppa är läckert och livgivande

Glöm inte linssoppans dag den 12 april: Om exakt en vecka hoppas jag att åtminstone halva Sverige njuter av en härlig mustig linssoppa. Kokt med kärlek och njuten ensam i godan ro eller tillsammns med andra matvänner.

Varför just linssoppa och varför just på Livdagen? Linssoppa gillar alla, eller de flesta! Det är populärt på dagis, bra mat för äldre  likaväl som för bantande 40 + eller tränande tonåringar. Soppan är  mättande och billig mat för ansträngda offentliga och privata börsar. Linssoppa  göder livsandarna.

Linser är klimatsmart och miljövänligt, särskilt om de är ekologiskt odlade. Och kanske skulle en ökad efterfrågan få några odlare på Gotland eller på andra håll i södra Sverige att åter börja odla denna lilla baljväxt. Som alla baljväxter är den kvävefixerade och bra i ett växelbruk.

Dessutom är linser nyttigt; Bra med protein av hög kvalitet, lite med enbart nyttigt fett. Fibrer av många slag som mättar, sparkar igång tarmrörelserna och sänker trista kolesterolvärden.

Viktigaste syftet med linssoppans dag är kanske ändå; att avslöja myten om att vegetarisk mat och synnerhet linssoppa är trist, smaklöst och snålt. Linssoppa är inte en synonym för fantasilös fotriktighet.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

4 svar to “Linssoppa är läckert och livgivande”

 1. Lena Says:

  Ja, varför just på Livdagen?

 2. lottabrinck Says:

  Ursäkta om jag är oklar – tänkte livgivande, göder livsandarna,
  Men också att lite mer vegetarisk ger bättre liv; mindre klimatgaser, maten räcker till fler och att det ger hälsosamt liv.

  Mer underfundigt än så tänkte jag inte.

 3. Lena Says:

  Det var väl bra tänkt det! 🙂

 4. Linssoppans lov « OSKARP MASK Says:

  […] jag känner har utropat den 12 april (då alla Liv har namnsdag) till linssoppans dag. Jag ansluter mig gärna till hyllningskören. Det är verkligen dags att göra något för att få […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: