Vårsallad med sparris och fisk – fredagsmys

Första april då är det vår! April, april vilket skämt. Här i Stockholm regnar det små kalla droppar. Usch.

Men ändå; nu börjar importsparrisen dyka upp i butikerna – eftersom den inte är växthusodlad tycker jag den är okey. Även importsallad finns så här års som inte heller sett  insidan på varma växthus.  Hittar frilansodlad spenat: köp en näve och färgsätt salladen med de mörkgröna bladen. 

Det här behövs till 2-3 portioner: 1 bunt (250 g) sparris, 250 g sockerärter (frysta), ½ liter blandad sallad, några rädisor, 3-4 kokta potatisar, 400-500 g färsk hel fisk ex. regnbåge, odlad röding, rödspätta, makrill, smör, salt, peppar. Honungsdressing: 1 ½ msk honung, 3 msk pressad, citron, 1 ½ msk rapsolja

  • Gör så här:  Skölj salladsbladen och riv i mindre bitar. Låt rinna av på en handduk.
  • Tina och koka sockerärterna snabbt, kyl dem.
  • Skiva rädisorna. Skala och skiva potatisen.
  • Ansa sparrisen, dvs. skär bort den nedre, träiga delen. Koka sparrisen några minuter i en bottenskyla vatten. Häll av kokvattnet och låt sparrisen svalna något.
  • Skär fisken i skinn- och benfria grova strimlor.
  • Hetta upp smöret i en stekpanna och stek hastigt tills fisken fått lite färg. Salta och peppra.
  • Varva de kokta sparrissjälkarna, sockerärterna med salladen, potatisen och rädisorna på ett stort fat. Fördela fisken ovanpå salladstallriken.
  • Skaka ihop dressingen i en liten burk med lock och häll över fisk och sallad.
  • Ät salladen med grovt gott bröd och avsluta med en lätt efterrätt eller färsk frukt.

Vintips: Vilket ekovin skulle jag välja? Till det här skulle jag dricka – om jag hade bra med pengar – Chablis Vieilles Vignes 2009 (5595) för 169 kronor – mycket torr men ändå en viss fruktighet. Även billigare Novas Chardonnay (90050) för 89 kronor är mer än väl ett godkänt val. Den senare är fyllig med bra frukt och tydlig fatton tycker jag.

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: