Mycket marinad när Scan grillar

Var på pressträff där Scan tillsammans med CajP (såser, marinader) och Landmann (grillar) lanserar årets grillnyheter: Temat är, som vanligt vill jag säga, färdigmarinerat och färdigkryddat. 

Men det fanns också en annan nyhet; Skivat kött som vakuummöras i sin förpackning. Ju längre tid i  förpackningen desto mörare blir köttet. Så kolla efter förpackningar som kallas ”mörpack” utav: Entrecote (185 kr/kg), ryggbiff med fettkappa (182 kr/kg), rostbiff (145 kr/kg), (fläsk-)kotlett (95 kr/kg), (fläsk-)karré (68 kr/kg). 

Så här tycker Matspionen:

+ Bra idé att packa med hjälp av vakuum istället för modifierad atmosfär som gör köttet mörare med tiden. Modifierad atmosfär håller bara (nästan) köttet ljust och luktfritt.

+ Lättillgängligt .Denna produkt kan du också kräva att lilla sommarbutiken tar in! Färdigskivat är bra i sommarhushållet med dess slöa knivar.

– Dyrt! Många köttbutiker kan erbjuda hängmörat kött till nästan samma pris.

– Alldeles för tunna skivor av entrecote, ryggbiff (22 mm) och särskilt rostbiff (18 mm). Nötkött ska vara rosarött inuti för att komma till sin rätt. Man kan dela stora skivor om portionerna blir för stora.

Och varför vägrar Scan tillsammans med Svensk Kött att kalla en fläskkotlett för en fläskkotlett. Skäms de över fläsket? Vi är många som gillar fläsk och hatar ordet gris i matlagningssammanhang. Kotlett är en styckningsdetalj som också finns som kalv- och lamm!

Däremot är jag mer tveksam till färdigmarineratkött. Visst är det väl bra att Flintasteken fått konkurrens. Men är det inte lite fantasilöst med färdigmarinerat? Dessutom smakar det nästan alltid likadant: för salt och/eller för sött! Eller är jag för snobbig

Bästa sättet att marinera är fortfarande att låta skivorna av kött ligga i: soja, olivolja, skivad vitlök, pressad citron. Torka av ordentligt innan köttet läggs på grillglöden. Salta och peppra det färdiga köttet. Och framförallt pressa över citron och strö över generöst med örtkryddor i form av rosmarin, timjan, oregano…Den här marinaden är också suverän till fisk och grönsaker! Och skyddar mot skadliga ämnen som bildas vid grillning.    

Tips 1: Köper du färdigmarinerat kött eller grillsåser, marinader, kolla sockerinnehållet? Många gånger innehåller de förfärligt mycket socker. Även fruktossirap, maltsirap, high malt, honung osv. är socker! Står det inte direkt hur stor andel sockert är det är, kolla kolhydratinnehållet det är ofta detsamma som sockerinnehållet!  Glaze innehåller nästan alltid lika mycket socker som söt sylt.

Tips 2: Skippa gasolgrillen. Du lika gärna bränna av köttet i en vanlig stekpanna som grilla på gasol. Kol, helst briketter, ska det vara!

 

 

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

2 svar to “Mycket marinad när Scan grillar”

 1. Fredrik Says:

  Topp Tips : SKIPPA KOLGRILLEN!
  Köp ett fantastiskt kött producerat i Sverige, där råvaran är av utomordentlig kvalité.
  Lägg därefter detta på en kolgrill där du har svårt att kontrollera värmen. Kol från t.ex., Weber som är brunkol ”Heimischer Braunkohle” (med 3 % svavelhalt) ej FSE eller DIN märkt kol. Spruta därefter på lite tändvätska och vänta i 15-20 minuter.
  Tycker att gasol talar sitt tydliga språk, vad som är bäst och mest användbart för den som tänker på sin hälsa, gillar att grilla året runt samt inte vill kompromissa med resultatet.

 2. lottabrinck Says:

  Men smaken då? Inget överträffar grillat på riktigt glöd. Obs inte i brasa!

  Snabbt och hett ska det vara. Bränn inte, utan är det för hett och köttet, fisken blir för snabbt brun; efterstek i mikro eller lägg i form.

  Intressant med Weberkolen – det visste jag inte. Givetvis ska man använda s.k. miljömärkta briketter. Inga kottar eller annat som ge tvivelkatiga utsläpp…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: