Fläsklägg kokt i vin – Bästa grytan från Hästa

Undrar ni vad jag gjorde med köttet från Hästa gård, på Järvafältet, se nedan? Jag valde biten med lägst status; fläskläggen. Inte rimmad utan färskfryst. På den kokade jag en, om jag får säja det själv, en fantastisk gryta!

Läggen krävde en del ”snickrande”. Först lät jag läggen tina i kylskåp knappa dygnet. Skar det befritt och putsade bort svål och det mesta fettet. Det rena köttet skars därefter i ca 2-3 cm stora kuber. Nu börjar själva matlagning därför hoppar jag till ett riktigt recept.

Det här behövs till 5-6 portioner: 500-600 g renskuren färsk fläsklägg ( ca 1 1/4 kg med ben och svål), 2 msk olivolja, 2-3 dl rött vin, 2 msk ljus soja, 5 svartpepparkorn, 2 (250 g) morötter, 2-3 persiljerötter (200 g), 2-3 jordärtskocksknölar (150 g), 6-7 små lökar (typ stek), 3 vitlöksklyftor, 500 g färska championjoner, 1 mindre purjolök, 2-3 msk rosmarin, helst färsk, salt, peppar

  • Gör så här: Putsa köttet (se ovan) och skär i kuber. Fräst snabbt i het stekgryta tills köttet fått färg.
  • Häll på vin så det täcker. Tillsätt soja och pepparkornen. Låt sjuda under lock i 1½ till 2 timmar tills köttet börjar bli mjukt. Men lite motstånd ska vara kvar.
  • Under tiden som köttet kokar. Skala morötter, persiljerötter, jordärtskocksknölar, lök och vitlök. Snitta och skölj purjolöken. Skär bort blad som börjat vissna.
  • Låt fläskbenet koka i vatten med lökskal, rens från rotfrukterna och purjolöken. 
  • Skär rotfrukterna i slantar. Löken liksom vitlöken får vara hela. Rensa svampen och skiva stora svampar, små är trevliga hela. Skär purjolöken i centimetertjocka strimlor.
  • Vänd ner rotfrukterna i grytan. Späd med ”buljong” från koket av fläskbenet. Koka i 10 minuter.
  • Tillsätt lök, vitlök och svamp. Lägg på lock och koka upp. Vänd ner lök, svamp och hälften av rosmarinet. Späd ev. med mer buljong.
  • Koka i ytterligare 10-15 minuter tills rotfrukterna är mjuka och en provsticka lätt glider genom köttet.
  • Koka upp purjolöken i en separat kastrull med buljong, den ska knappt bli mjuk och vänd ner i köttgrytan när det är dags att sätta grytan på bordet. Gör du så här behålls purjons fina grönska och sätter färg på hela anrättningen.
  • Smaka med mer timjan, salt, peppar och kanske lite mer vin.

Vad äter man till grytan? Jag kokade nakenhavret från Järvafältet i buljong. La havret några timmar i blöt före kokning så att koktiden förkortades från ca 35 minuter till 15 minuter. 4 dl(torra) är lagom till 5-6 portioner.

Obs: Använder ni stekgryta av gjutjärn tänk på att inte förvara den färdiga rätten flera timmar i grytan – den svartnar av det sura vinet… Inte trevligt och kan ge lite bismak av järn. Däremot är det suveränt att koka något syrligt i grytan – hela rätten järnberikas utan att de smakar för mycket järn.

Etiketter: , , , , , ,

4 svar to “Fläsklägg kokt i vin – Bästa grytan från Hästa”

  1. @Receptomaten Says:

    Åh ja, mer fläsklägg för oss matintresserade som vet och vågar lite mer än familjen köttbulle😉 Vilken bra ställe du har att handla på, lite avis tror jag!

    Tack för sällskap och promenad idag å!

  2. Lena Says:

    Det är ett himla pillande att rensa en fläsklägg men värt varenda minut!

  3. daniel Forsling Says:

    Hej Lotta
    Gillade du att handla på fina Hästa? Det låter så! Receptet låter fint.
    Nu har både Jenny och Oloph slutat. Vill du ses i min trädgård på fredag kl 11.00 så kan vi kanske försöka få dom på plats igen…

    Kanske vi hörs och ses.
    Daniel

    • lottabrinck Says:

      Hallå
      Jag vill gärna ha dem tillbaka men på fredag är jag bortrest liksom de tre följande fredagarna…
      vh
      Lotta Brinck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: