Salta våfflor – fredagsmys

Jag längtar efter blinier! Ni vet de ryska boveteplättarna som man äter med smetana, lök, sill, saltad svamp eller andra salta tillbehör: Mitt favorittillbehör är laxtartar och lat som jag är bakar jag blinierna i våffeljärn! Suveränt.

I många recept blandas bovetemjölet ut med hälften vetemjöl; det tycker jag inte är nödvändigt.  Med mer bovete får de än kraftigare smak. Riktig fest blir det också med äkta smetana. Valio har en god, medan Arlas än så länge bara finns för storhushåll!

Och så till tartaren; Välj pinfärsk eller fryst lax – den får inte lukta fisk; då är den för gammal! Man behöver inte vara rädd för vare sig bakterier eller parasiter. Norsk odlad lax liksom viltfångad från havet är parasitfri.

Det här behövs till 24 små plättar eller 10- 12 våffellaggar: 3 dl bovetemjöl, 1 dl vetemjöl (eller glutenfri mix), 5 dl mjölk, 25 g jäst, 2 ägg,  50 g smält smör eller flytande margarin, Tillbehör: 2 rödlökar,  2 dl smetana eller creme fraiche med några matskedar yoghurt, 200 g färsk, fryst eller gravad lax, 100 g rom (s.k. forell- eller laxrom, citronklyftor, dill

  •  Gör så här: Värm mjölken tills den är fingerljummen. Rör ut jästen i mjölken. Vispa ut bovetemjölet och vetemjölet i mjölken.
  • Skilj gulorna från vitorna. Vispa i gulorna och saltet i mjölken. Täck bunken med ett fat och låt jäsa i knappa timmen.
  • Vispa vitorna till styvt skum. Rör ner dem och det smälta smöret i smeten.
  • Stek till ganska tjocka plättar på medelväme. Beräkna ungefär 1 dl smet per plätt och att det ryms 3 st i en stor stekpanna. Eller använd våffeljärn!
  • Lägg de färdigstekta på ett ugnssäkert fat, täck med bakplåstpapper och håll varma i ugn, 175 grader. Eller eftervärm i mikro.
  • Tartaren gör du medan bliniesmeten jäser: Skär laxen i små små kuber och blanda med rommen. Smaksätt gärna med några droppa konjak eller whisky samt grovmalen svartpeppar.
  • Servera med finhackad rödlök, smetana, dillvippor och citronklyfta.

Veggotips: Äggen är svåra att utesluta men mjölken kan bytas mot t.ex. naturell havredryck och kaviart vegetarisk alternativ till rom är suveränt gott!

Ps. Avsluta med fräsch sallad med olika gröna blad, kokta bönor av några olika slag och äpple. Ett lätt grönsakssoppa är  ett varmt alternativ…

Vintips: Öl, lager, är väl klassiskt till blinier eller champagne. Jag tycker att andra torra mousserande vita viner smakar bra också…

Smetana kan bytas mot antingen creme fraiche som fått lite syra av yoghurt eller varför inte avrunne yoghurt. Tofu är ett mjölkfritt alternativ.

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Salta våfflor – fredagsmys”

  1. gunilla Says:

    MMMMMMMM… Jättebra tips med våffeljärnet!
    Men jag föredrar rökt lax. Eller äkta Kalixrom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: