Våffeldagen närmar sig

I morgon är det våffeldag, Vår frus dag dvs. Jungfru Marie Bebådelsedag.

Baka våfflor gör man vanligtvis utav en pannkaksmet med ägg, mjölk och vetemjöl eller varför inte göra äggfria våfflor  (också veganvariant) med havrekli i smeten? Istället för ägg används vanlig jäst som jäsmedel och våfflorna blir härligt frasiga.    

Till Naturskyddsföreningens tidning ”Sveriges natur” gjorde jag för några år sedan kakvåfflor; sockerkassmet som gräddas i våffeljärn till mjuka, fluffiga kakor. Ett energismart sätt att grädda sockerkaka på – du slipper värma upp ugnen – det går dessutom snabbare och våfflorna blir verkligt mumsiga. Självklart kan du smaksätta kakvåfflorna med kakao till chokladvåfflor…

Det här behövs till 5-6 våfflor: 100 g smör, 2 ägg, 1 dl strösocker, rivet skal och saft av ½ ekocitron, 2 dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver, 3/4 dl vatten

  • Gör så här: Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det rivna citronskalet.
  • Banda vetemjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten tillsammans med smöret, pressad citron och vatten.
  • Värm våffeljärnet. Smörj lätt och grädda våfflorna. Ungefär 1 dl smet åt gången.
  • Servera med våfflorna ljumma eller avsvalnade med lätt vispad grädde och en god sylt…

Nytttigare och lika gott blir det förstås om du byter 1 dl vetemjöl mot havrekli. Ersätter grädde med hemlagad tofu och sylten mot frysta lättsockrade bär.

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: