Franskt eko i glas och box

Första franska ekoboxen lanseras på Systembolaget den 1 april, Le Bistro de Paris. Det är frågan om ett fruktigt franskt rött vin från Giertz Vinimport och Les Domaines Auriol för 229 kronor. Druvorna – 30% grenache, 20% syrah, 30% carignan, 20% cabernet – kommer från olika vingårdar i Languedoc.

Intressant för alla vinälskande miljövänner är att om ekovin förpackas i box är det ett tecken på att ekovin är på frammarch – det behövs mycket vin och många odlare för att kunna lansera en box på Systembolaget. Efterfrågan är hög på ekovin!

Varför välja detta vin då? Från klimatsynpunkt: Just box är den förpackning som är mest miljövänlig; går att återvinna, kräver minst energi i tillverkning och vid transport. Just denna box transporteras så gott som hela vägen från vingård till systembolag via tåg! Bra.

Ekologisk odling av druvor (ekovin finns det faktiskt ingen definition eller certificering för!) använder varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. 

Hur är det med svavelt då, som ser till att vinet inte oxiderar? Generellt sett används mindre svavel i viner från ekodruvor. Bra att veta är också att är du känslig för svavel: välj inte bara ekovin utan även ett vin med skruvkork! Mest svavel innehåller boxvin, fast eko håller även här en lägre halt än gängse.

Hur smakade vinet då? Det var gott, fruktigt dvs lite mer sötma än vad fransmännen vill ha i sina viner. Jag tyckte mig känna, förutom smaken av röda bär, en doft av lavendel. Funkade bra till köttgryta med grönsaker och ska också passa till den sydfranska grönsaksgrytan; ratatouille.

Det är svårt med boxvin och mat tycker jag. Idén med ett vin som passar till allt funkar inte riktigt. Boxviner är ofta andra valet oavsett om det gäller en mustig kötträtt eller en pastarätt med grönsaker och ost.  Men till en tallrik linssoppa, kanske med några skivor vitlökskorv i, passar nog Le Bistro på linssoppans dag den 12 april.  

Hur länge håller vin i box? Oöppnad 6 månader säger vissa uppgifter medan andra tycker att ett år gammalt boxvin är okey. Men det ska vara en oöppnad box.

Annan intressant (?) notering: På boxen finns en symbol; gravidmage som är överkorsad. I Frankrike måste allt vin bära denna symbol! Så var det med den missuppfattning, att det är fritt fram att dricka vin som gravid i Frankrike. 

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: