Svartgröt eller bärgröt

Svartgröt kallar jag gröten jag kokar på blåbär och havrekli. Den blir nästan sotsvart. Fast svart är den bara vad gäller färgen. Bättre namn vore kanske hjärtstärkargröten eller anticancergröten?

Gröten får alla näringsproffs att svimma av lycka. Den är supernyttig med sina antioxidanter från blåbären, de svara vinbären och de nyttiga lösliga havrefibrerna, betaglukanerna som sänker kolesterolvärdet och göder de nyttiga probiotiska bakterierna i tarmen. Dessutom mättar gröten bra och håller blodsockret, blodtrycket i schack. Vad mer kan man önska sig? Jo, den är jättegod!

  Det här behövs till 4 portioner: ½ liter  blåbär eller svarta vinbär frysta så här års,  2 msk socker, 2 dl vatten, 4 dl havrekli, 1 krm salt

  •  Gör så här: Koka upp bär, vatten och socker.
  • Vispa i havrekli och salt. Koka upp igen under omrörning.
  • Låt puttra några minuter. Späd med mer vatten om gröten blir för tjock.
  • Mjölk eller varför inte fil, yoghurt smakar gott till gröten. De syrade mjölkprodukterna är mer lättsmälta och mättar faktiskt bättre trots att de innehåller lika mycket energi som den vanliga mjölken. Och många av oss som har svårt med laktos klarar yoghurt men inte mjölk.

Ps. Givetvis går det att koka gröten även på andra svenska superbär som röda vinbär, hallon, björnbär, lingon, havtorn. Dyra importerade s.k. superfrukter/bär är inte bättre! Bara dyrare.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: