Linssoppans dag den 12 april

Härmed instiftar vi (ika , CrimsonAnna, undertecknad) en ny matdag att fira; Linssoppans dag.

Den 12 april, när Liv har namnsdag, uppmanar vi alla vänner av linssoppa att publicera något om linssoppa ( ett minne, ett recept, en undran…) på sina bloggar, i sina tidningar. på facebook osv. eller helt enkelt njuta av en tallrik god linssoppa. Sätt upp linssoppa på lunch- och skolrestaurangernas menyer. Fresta barn och åldringar med linssoppa denna dag! 

Varför just linssoppa? Få rätter är så enkla, billiga, närande och kan bli så läckra som linssoppa. Njutning i vardagen är viktigt. Linssoppa gillar de flesta; från dagisbarn, praktiserande veganer till köttälskare. Det är lätt att älska linssoppa.

I en världen där vi borde äta lite mindre kött (somliga av oss) är linssoppa ett lätt steg att ta. Det är inte frågan om någon uppoffring.

Linser är även på andra vis klimatsmart. Visserligen tror jag inte att det finns någon kommersiell odling av linser i Sverige (förr odlades linser i Sverige!) men det är ett livsmedel som kan transporteras klimatsnålt och kräver ingen kylförvaring. Linser, som alla andra baljväxter fixerar luftens kväve, behövs i ett modernt växelbruk. De göder andra gröder.

Låt oss sudda ut linssoppans rykte om att vara trist nödkost. Låt hundra, tusen läckra, livgivande linssoppor koka den 12 april. 

Sprid vidare!

Etiketter: , , , , ,

44 svar to “Linssoppans dag den 12 april”

  1. Lena Says:

    Hakar på bara minnet inte sviker 😉
    Den här hade jag tänkt mig:

    Linssoppa med spenat


    och då med gröna linser.
    Har du något tips? Kör Risentas linser men de är ojämna. En del blir mosiga medan många aldrig blir kokta.

  2. Linda Says:

    Hej Lotta! Jag heter Linda och är frilansjournalist. Jag skulle gärna komma i kontakt med dig och blir glad om du droppar mig en rad på min mail. Tack på förhand! Hälsningar Linda

  3. lottabrinck Says:

    Hallå – det finns inte bara olika linssoppr det finns också massor av olika sorters linser; gula och röda skalade (s.k.splittade), gröna som somliga kallar grå, gula indiska, små svarta puylinser från Frankrike men också några små svenska som har odlats (odlas på Gotland!). De sistnämda är jag särskilt intresserad av.

    Om linserna kokar ojämt skulle vilja påstå att de har lagrats länge och är ovanligt torra. Samma sak gäller om de tar väldigt lång tid att koka.

    Bot? Blöttlägg i en halv till en hel timme så kokar de snabbare och innehåller lika mkt vatten = koktiden blir den samma.

  4. Lena Says:

    Njae, inte riktigt. Sist blötlade jag i en timme utan att det blev bättre. Men de kanske var för gamla då. Får väl köpa nya och prova. Gillar de gröna.

    En annan favorit jag har är Risentas ”små linser”. Det står att ursprunget är Frankrike så det kanske är puylinser? Väldigt goda är de i alla fal. Tar fram dem nu för jag hade glömt att jag hade dem;) Ska koka till å göra en varm sallad kanske.

  5. CrimsonAnna Says:

    Jag planerar att göra en lista på linssoppor jag lagat-vi får se om det blir en ren topplista eller något annat. Stay tuned 😉

  6. lottabrinck Says:

    Bra idé!
    Spännande att se hur många du får ihop.

  7. Franskt eko i glas och box « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] Det är svårt med boxvin och mat tycker jag. Idén med ett vin som passar till allt funkar inte riktigt. Boxviner är ofta andra valet oavsett om det gäller en mustig kötträtt eller en pastarätt med grönsaker och ost.  Men till en tallrik linssoppa, kanske med några skivor vitlökskorv i, passar nog Le Bistro på linssoppans dag den 12 april.   […]

  8. @Receptomaten Says:

    Strålande idé – jag hänger med på ett hörn 😀

  9. lottabrinck Says:

    Jättebra, trevligt – Sprid det vidare.

    Lyssnar just nu på Meny om just olika matdagar; Låt Linssoppans dag bli lika stor som kanelbullens dag.

  10. @Receptomaten Says:

    Absolut! Bloggpost kommer med länkkärlek!
    Btw, ses vi hos Scan nästa vecka?

  11. Arla Says:

    Kul idé – det ser vi till att posta även på Arla Sveriges sida på Facebook 🙂

  12. ninnibeth Says:

    Så här kokar jag mina linser: http://ninnibeth.wordpress.com/2010/07/06/frijoles-negros-svarta-bonor/

  13. @Receptomaten Says:

    Bloggat, Twittrat & Facebookat – nu blir vi många! 😀
    http://www.spisat.se/2011/03/knuff-linssoppans-dag-den-12-april.html

  14. momaskitchen Says:

    Såklart jag hakar på! 🙂

  15. lottabrinck Says:

    Härligt att det är så många som hakar på.

    Jag har fått en uppsjö av uppmuntrande tillrop! Tack! Men det är verkligen inte min förtjänst, även om idén föddes här i spalterna. Utan alla ni som kokar och njuter en tallrik den 12 april, och alla andra dagar förstås, det är ni som förverkligar det hela. Utan praktik ingen teori av värde.

  16. LINSOPPANS DAG « Says:

    […] är bra nyttig och klimatsmart mat med ett oförtjänt dåligt rykte, därför uppnanar Lotta Brinck,  Ika och CrimsonAnna  till en linssoppans dag den 12 […]

  17. Johanna Says:

    Hej Lotta och vilket bra intitiativ, så klart att jag/vi är på!! På tisdag är det linssoppa som gäller på vårt kontor!!!

    Många hälsningar Johanna

  18. lottabrinck Says:

    Vad bra att ni är med!
    Kan ni inte lägga ut ett linsopperecept på er hemsidan den 12 april för att fira ”linssoppans dag”? Vore jättefestligt!

  19. Rasmus Says:

    Jag är definitivt med!

  20. lottabrinck Says:

    Jättebra! Det är så roligt att så många tycker att detta är en bra idé!
    För visst är det väl är det det – Att en gång för alla sudda ut linssoppans renomé som trist, tråkig veggomat till glad gourmékäk för alla oss som tror att en förändring, om än liten är möjlig, och är av godo!

    Låt oss njuta av linssoppa för att det är gott och gör gott!

  21. Sofia Says:

    Kul initativ! Självklart är vi på Kung Markatta med och stöttar Linssoppans dag. Recept läggs upp på bloggen och facebook 12 april!

    /Sofia för Kung Markatta

  22. lottabrinck Says:

    Hallå
    Jättebra att ni är med!
    Men kan ni inte puffa för på dagen på er hemsida!
    Risenta lägger ut ett recept på linssoppa på sin hemsida!

  23. ökenpiraten Says:

    detta recept fick jag av en grekisk-libanesisk kock vid en matlagningskurs i Basic Arabic i Dubai ………

    SHOURABET ADDAS (linssoppa)

    2 kkp röda linser
    1 stor gul lök
    2 morrötter
    1 stor potatis
    1 selleri
    1 liter vatten
    2 tärningar kycklingbuljong
    1 tsk malen kummin
    1 klick smör
    citron som garnering

    koka linserna i vatten, skumma ytan efterhand
    lägg i grönsaker och koka upp
    sjud i 15 min eller tills alla grönsaker är mjuka
    häll över i matberedare inkl vattnet
    häll tillbaka i grytan och lägg i kycklingbuljongen och malen kummin
    lägg i en klick smör – koka upp
    servera med skivad citron

  24. lottabrinck Says:

    Vilken härligt och klassiskt recept på linssoppa!

    Visst är det väl så att det är frågan om spiskummin (cumin på engelska) och inte svart/brödkummin (caraway på engelska)? Spiskummin brukar det vara frågan om i recept från Mellanöstern och runt Medelhavet.

  25. Linssoppa är läckert och livgivande « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] inte linssoppans dag den 12 april: Om exakt en vecka hoppas jag att åtminstone halva Sverige njuter av en härlig mustig […]

  26. Nadjaskitchen.se » Blog Archive » Goda ostscones - …en blogg om vad som bakas, tillagas och provsmakas i mitt kök Says:

    […] jag var på Scans grillpressträff så träffade jag på Lotta Brinck. Hon berättade för mig om Linssoppans dag som är idag den 12:e. Ni kan läsa mera om det på […]

  27. Vegokoll.se - allt för den djurvänlige konsumenten Says:

    […] är det Linssoppans dag! Hurra! Initativet kommer från bloggarna Lotta Brinck, ika och CrimsonAnna. Deras uppmaning är att publicera något om linssoppa denna dag – eller […]

  28. GRATTIS LINN « Says:

    […] och med idag är det officielt ”Linssoppans dag”! Det är Lotta Brinck,tillsammans med Ika och CrimsonAnna som tyckte det var dags att göra något åt linssoppans […]

  29. Linssoppans dag 12 april! | Ninasmat bloggar om köksredskap, mat, kök recept Says:

    […] dåligt rykte, som innehåller mycket fiber, protein, vitaminer och mineraler. Därför uppmanar Lotta Brinck till en linssoppans dag den 12 […]

  30. Linssoppans dag | Lisakristin's Says:

    […] läser jag hos Helena att det är linssoppans dag. Sympatisk dag, tycker jag. Som före detta vegetarian är det en hel del klassisk vegetarisk mat […]

  31. Linssoppa på linssoppans dag förstås | matmorsan Says:

    […] Idén till linssoppans dag kommer från Lotta , Ika och CrimsonAnna. […]

  32. Camilla Gard, Baljväxtakademin Says:

    Åh! Detta är ju ett alldeles utomordentligt bra initiativ som Baljväxtakademin såklart ska hjälpa till att sprida!

  33. lottabrinck Says:

    Trevligt – jag hoppas att ni gör lite reklam på er hemsida och lägger ut några läckra recept!

  34. MAGISKA SMÅ BALJVÄXTER « Says:

    […] har sett till att den lilla billiga, klimatsmarta, proteinrika, goda linsen fått en helt egen dag, här kan du läsa mer om […]

  35. Kryddig röd linssoppa | TantMango Says:

    […] är det visst linssoppans dag så en får la passa på å laga lite go söppa! Linssoppa är  gott, nyttigt, billigt, […]

  36. Linssoppa dagen till ära! | linneaslillagrona Says:

    […] jag öppnade Facebook såg jag att dagen hade proklamerats till linssoppans dag. Linneas lilla gröna är inte sen att haka på detta initiativ och lagade denna goda soppa till […]

  37. Linneas lilla gröna Says:

    Hej! Vilket bra initiativ! Jag är såklart med, här är mitt recept på min blogg: http://linneaslillagrona.wordpress.com/2012/04/12/linssoppa-dagen-till-ara/
    Mvh Linneas lilla gröna

  38. TantMango Says:

    Klart en ska vara med på detta. Linssoppa som är så gott och bra på alla sätt och vis! http://tantmango.se/?p=3273

  39. Anna Morvall Says:

    Äter min linssoppa this very second! Tack för ett superbra initiativ! 🙂

  40. Per Modig Says:

    Jag missade denna dag, men måste kommentera att det finns en liten spirande kommersiell odling i Sverige! Jag provodlade några sorter förra året och ska i dagarna så årets odling – lite Gotlandslins och lite mer små melerade (puy?). Utmaningen förra året var rensningen – det är svårt att rensa helt rent – så ännu har jag bara sålt några få kg. Men jag har mer på lager så snart hoppas jag kunna sälja!

Lämna ett svar till @Receptomaten Avbryt svar